"Upprycknings" tes stämmer inte med verkligheten

Vad gäller de kommunala bolagen så håller inte insändarskribentens tes alls. Det är helt fel det som skrivs. Stämmer inte med verkligheten, skriver Jimmy Jansson (S) i ett svar på en tidigare insändare.

Vad gäller de kommunala bolagen så håller inte insändarskribentens tes alls. Det är helt fel det som skrivs. Stämmer inte med verkligheten, skriver Jimmy Jansson (S) i ett svar på en tidigare insändare.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2022-10-24 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signaturen "Uppryckning" publicerad den 20 oktober.

Normalt debatterar jag inte med den som inte vågar stå för sina åsikter. I synnerhet när de är så långt ifrån sanningen som i detta fall. Man kan ana andra bakomliggande intressen med sådana inlägg. 

Men man kan alltid ha synpunkter på vilka partier som ska samarbeta. Men ett styre måste en kommun ha. Men vi kan ändå konstatera att de senaste årens samverka mellan S och M lett till massiva etableringar av företag och jobb. Bostadsbyggande som aldrig förr. Förbättrade skolresultat, ett universitet, välskött kommunal ekonomi och stopp på invandring som skapar klyftor. Utöver det stora satsningar på nya skolor och äldreboenden och annan välfärd. Och inte minst sjunkande arbetslöshet och färre hushåll i beroende av bidrag. Och mer därtill. 

Vad gäller de kommunala bolagen så håller inte insändarskribentens tes alls. Det är helt fel det som skrivs. Stämmer inte med verkligheten. 

Dels har allmännyttan vuxit. Vi har fler allmännyttiga lägenheter än tidigare. Fler bostäder gör att hyresgästerna har mer att välja på. Det pressar hyrorna. Hyrorna sätts inte heller politiskt. Det har inget med det politiska styret att göra utan förhandlas mellan parter. Hyrorna bygger på de omkostnader fastighetsbolaget har för att äga lägenheten. Inte på något politiskt beslut. Det är snarare så att fler billiga äldre lägenheter har tillgängliggjorts genom att vi åstadkommit nya bostäder. Det är däremot en politisk gärning.

Vad gäller Energi och Miljö så har vi sett till att ha mycket låga taxor i konkurrens med andra kommuner. Och det ska vi fortsätta att ha. Den som höjer taxor driver bort kunder. Så det är kontraproduktivt. Dessutom är det mesta av bolaget verksamhet monopol och där får inte taxor höjas hur som helst. Det regleras i lag. Senaste i vecka sänkte vi taxan för sophämtning, som det kallas. Andra kommuner höjer. Elpriset, det sätts av marknaden och beslutas inte heller politiskt. Det ligger långt utanför kommunens kontroll att sätta priset på el. Och långt ifrån alla kommuner har därför ens ett eget ”elbolag”. Utöver det är elhandel och elproduktion en mycket liten del av bolagets verksamhet. Och den är som sagt redan avreglerad och konkurrensutsatt sedan årtionden.

Man kan ju argumentera för att rösta på det ena eller andra. Men faktiskt så är inget av de argument som anförs i insändaren legitimt för att inte rösta på Socialdemokraterna. Om vi ska gå på rena fakta. 

Vänligen