Utbildningens framtid är digital!

Det är viktigare att förbättra användningen av digitala verktyg i utbildningen än att motverka det digitala helt, skriver William Kohlström (S).

Det är viktigare att förbättra användningen av digitala verktyg i utbildningen än att motverka det digitala helt, skriver William Kohlström (S).

Foto: Andreas Hillergren/TT

Insändare2023-08-15 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare i Eskilstuna-Kuriren den 3 augusti 2023 av Liberalernas gruppledare Berit Hyllbrant (L) m.fl. liberaler. Så skriver man att digitaliseringen i den svenska skolan har gått för långt och att Liberalerna ska agera för att motverka konsekvenserna av den massiva digitaliseringen.

Man skriver att barn kollar på paddor i soffan istället för paddor i dammen. Här tycker jag det ska mer handla om att anpassa undervisningen så till exempel paddor som finns i svensk natur kan man se ute i naturen. Men bara för att barn lär sig på en iPad att det finns flera sorters paddor än de i ens närområde är inget negativt, utan det är något som utvecklar barn istället.

Sedan så anser Liberalerna att det tydligen är fel att barn i förskolan lär sig om hur man ska hantera digitala verktyg som Ipads och att det ska tas bort. Detta resonemang kan man verkligen ifrågasätta eftersom förskolan är till för att förbereda barn för vidareutbildning. Så nu när Flen satsar på Edtech så är det mycket bra om eleverna redan har förkunskaper om hur man ska använda sig av digitala verktyg i sin utbildning. Så är Liberalerna i Flen nu emot att man satsar på Edtech?

När det kommer till språkutvecklingen hos barn så kan jag se utifrån mina egna erfarenheter där jag som dyslektiker tack vare modern teknik har lärt mig att skriva och läsa på både svenska och engelska. Där vet jag att om jag inte hade haft tillgång till den så skulle jag haft det mycket svårare. Så när det kommer till språkutveckling hos barn utifrån min egna erfarenhet så är teknik något mycket bra.

Det viktigaste med barnens utveckling och inlärning är inte skärmarna, utan det är vad man använder dem till. Där är det bättre att förtydliga hur de ska användas än att helt ta bort dem från förskolan eftersom alla barn inte har möjligheten att lära sig använda digitala verktyg hemma!

Utbildningens framtid är digital såvida Liberalerna vill det eller inte, det viktigaste är att förbättra användningen av digitala verktyg i utbildningen än att motverka det digitala helt!