Utredning föreslår ett stärkt strandskydd

Det egentliga syftet med utredningen att få till ett mer differentierat och anpassat strandskydd för landsbygden, skriver Leif Lundborg, Hållsta.

Det egentliga syftet med utredningen att få till ett mer differentierat och anpassat strandskydd för landsbygden, skriver Leif Lundborg, Hållsta.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-06-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Synpunkter på repliken "MP: Stränderna måste bevaras!" Införd fredagen den 6 juni 2021.

Riksdagsledamoten Maria Gardfjell (MP) och fyra lokala miljöpartister påstår att utredningen Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd, SOU 2020:78, inte föreslår ett stärkt strandskydd. Högst upp på sid 24 i utredningen kan man läsa följande;

”Vi föreslår ett stärkt strandskydd i områden där exploateringsgraden är hög och efterfrågan på mark för bebyggelse är stor och i vatten-områden av särskild betydelse för djur- och växtlivet. Där ska de särskilda skälen för dispens och upphävande av strandskyddet vid detaljplanering tillämpas särskilt restriktivt.”

Har de som skrivit under repliken verkligen läst utredningen? Ge ett exempel från utredning som stärker ert påstående att strandskyddsutredningen begränsar allemansrätten och strändernas artrikedom. 

Det egentliga syftet med utredningen att få till ett mer differentierat och anpassat strandskydd för landsbygden och det har man verkligen lyckats med anser