V: Vi fördömer alla brott mot folkrätten

Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet Eskilstuna och Lotta Johnsson Fornarve, Riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet Eskilstuna och Lotta Johnsson Fornarve, Riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Foto: Sörmlands Media

Insändare2023-11-09 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på LUF:s insändare om Isarael-Palestina:

Vi vill tacka Jonathan Törnstrand och Elias Nyqvist för möjligheten att presentera vår syn på folkrätten och hur man bör arbeta för långsiktig fred. Vänsterpartiets linje är tydlig. Våra tankar är med alla de människor som fallit offer för det brutala våldet från båda sidor i det pågående kriget mellan Israel och Hamas. Vi fördömer alla folkrättsbrott och vi står upp för ett fritt, demokratiskt Palestina som existerar sida vid sida med Israel.

Den israeliska ockupationen av Palestina har pågått i decennier, men den senaste tidens händelser har chockat oss djupt. Hamas terror och kidnappningen av civila israeler är ett mycket allvarligt övergrepp som kraftfullt måste fördömas, men det rättfärdigar inte Israels brutala angrepp på civila palestinier i Gaza. 

Gaza har upplevt många krig, men situationen har aldrig varit så allvarlig som nu på grund av Israels kraftiga flyganfall. FN har riktat skarp kritik mot Israel och konstaterar att belägringen strider mot internationell humanitär rätt. Att stänga av el och vatten och hindra förnödenheter att komma in är att kollektivt bestraffa ett helt folk. Det är ett brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna.

Den enda långsiktiga lösningen på den mångåriga konflikten är respekt för folkrätten, att Israels ockupation av Palestina upphör, att apartheidmuren rivs, att de illegala israeliska bosättningarna dras tillbaka, att blockaden av Gaza hävs och att en två-stats-lösning blir verklighet. Hamas terror måste upphöra och de kidnappade israelerna friges. 

Vi fördömer alla brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna, brott som begås av Israel såväl som av Hamas, mot israeler såväl som palestinier. Men terrorhandlingar som begås av Hamas kan aldrig motivera att hela det palestinska folket utsätts för folkrättsbrott. Alla ansvariga för de folkrättsbrott som nu begås framför våra ögon måste ställas till svars. Nu måste omvärlden agera och kräva ett stopp på dödandet och agera för ett snabbt eldupphör.