Vackert med ljus – men till vilket pris?

Signaturen "Elvis" undrar hur vi ska klara omställningen till elektrifiering av bland annat fordonstrafiken och industrin, när vi satsar så mycket på el-dekorationer.

Signaturen "Elvis" undrar hur vi ska klara omställningen till elektrifiering av bland annat fordonstrafiken och industrin, när vi satsar så mycket på el-dekorationer.

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2021-12-10 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mängden lyxiga och storslagna elektriska dekorationer bara ökar. Överallt i stans rondeller, träd och parker och i privata villor och trädgårdar finns ljusdekorationer. Och visst är det vackert med allt detta glitter i denna mörka tid av året. Men jag läste i Kuriren i tisdags den 7 december en faktaruta. Där dolde sig en del oklart smolk i glädjebägaren.

Där hade el-jätten Elon lämnat en del faktauppgifter. De uppger som positivt att en LED-lampa drar 80% mindre ström än en glödlampa. Men då undrar jag, vän av ordning, vilken sorts glödlampa som jämförelsen gäller. Är det en 15, 40 eller 60 Watts? Eller är det lampor med lika ljusutbyte som jämförs? Enligt vanlig matematik skulle elförbrukningen för en normal 40 Watts glödlampa motsvaras av fem LED-lampor à 8 Watt. Hur mycket de små LED-lamporna i ljusslingorna drar vet jag inte. Men om det är fråga om ”tusentals” så blir det ju en del. Det vore intressant att veta effektbehovet per meter för en normal ljusslinga.

Att LED-lampor har betydligt längre livslängd än glödlampor är ju gott så, men bara med tanke på ägarnas långsiktiga investering.

Men el-förbrukningen och belastningen på vårt gemensamma elnät däremot, räknas momentant när respektive lampa är tänd. Jag undrar hur vi som samhälle ska klara omställningen till elektrifiering av fler och fler samhällsfunktioner, bland annat fordonstrafiken och industrin, när vi satsar så enormt på lyxen med dessa el-dekorationer. Jag är beredd på att bli kallad dysterkvist och bakåtsträvare, men vill hellre se mig som realist.

Jag vore tacksam om Kuriren gjorde en djupdykning just med tanke på mina frågor här.