Vad gör Socialdemokraterna i kyrkan?

I höst är det kyrkoval och insändarskribenten Åke Norell uppmanar alla medlemmar i Svenska kyrkan att använda sin rösträtt.

I höst är det kyrkoval och insändarskribenten Åke Norell uppmanar alla medlemmar i Svenska kyrkan att använda sin rösträtt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2021-07-05 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det drar ihop sig till val. Söndagen den 19 september får vi rösta om vilka som ska bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren. År 2000 skildes Svenska kyrkan från staten och blev en frikyrka. Flera av de politiska partierna drog sig tillbaka. Politik och religion hör inte ihop, ansåg de. Det tyckte dock Socialdemokraterna, som inte ville släppa sin makt i kyrkan. Därför består den partipolitiska styrningen och det socialdemokratiska inflytandet.

Nu mobiliserar Socialdemokraterna. Sedan en tid ligger en film ute på nätet där Stefan Löfven målar upp en skräckbild. ”Vi måste kraftsamla för att avvisa Sverigedemokraternas försök att ta över Svenska kyrkan! De vill utnyttja kyrkan för att få makt i politiken!” Retoriken utmanar löjet. Tongångarna känns igen från förra valet. Då visade de sig inte stämma. Hotet om SD syftade till att mobilisera de egna väljarna – även de som inte bryr sig om kyrkan.  

Socialdemokraterna använder kyrkan som partipolitisk maktplattform men bryr sig inte om verksamheten och uppdraget. En tydlig fingervisning om hur respektlöst man ser på kyrkan gavs efter förra valet. Den f d ministern – och ateisten – Margareta Winberg kandiderade till kyrkomötet. Hon utsågs av Socialdemokraterna till att ingå i kyrkostyrelsen (kyrkan regering)! Hon gavs makt i Svenska kyrkan trots att hon är ateist och trots att hon i 35 år stått utanför Svenska kyrkan. Hon engagerade sig – enligt egen utsago – för att de som är troende och aktiva i församlingarna inte skulle få för stort inflytande! Hon ville göra Svenska kyrkan till en mötesplats där alla kan känna sig hemma, t ex människor med annan tro (muslimer?) och människor utan tro (!). 

Är du är medlem i Svenska kyrkan kan du sätta stopp för makthungriga S-politikers inflytande. Använd din rösträtt i höst och rösta på en nomineringsgrupp som står fri från partipolitik.