Vad hände med den lokala kulturjournalistiken?

Folk och kultur arrangerades nyligen i Eskilstuna.

Folk och kultur arrangerades nyligen i Eskilstuna.

Foto: Johan Kindmark

Insändare2024-02-16 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen arrangerades Folk och kultur, ett kulturpolitiskt konvent där stora delar av kultursverige träffas i Eskilstuna under fyra dagar för att diskutera brännande kulturfrågor. De har var den sjunde upplagan.

Media var såklart på plats. SVT:s Kulturnyheterna rapporterade i stort sett dagligen, bland annat om debatten om kulturkanon och diskussionen kring de skenande hyrorna för svenska kulturinstitutioner. Landets största morgontidning, Dagens Nyheter, skrev om hur den ekonomiska krisen satt agendan för hela konventet. Även norska NRK var på plats i Eskilstuna för att bevaka Folk och kultur.

Hur såg då bevakningen ut på hemmaplan? Vad levererade länets och staden största (och enda) lokaltidning när detta stora, nationellt konvent arrangeras runt hörnet?

Med reservation för att jag kanske letade dåligt, men jag hittade bara detta:

  • En artikel som kort beskriver Folk och kultur, med förteckning över vilka ”kändisar” som kommer att närvara samt en fördomsfull lista på hur man ska vara klädd för att smälta in (!).
  • Två artiklar om utdelningen av det egna Selanderpriset.
  • En artikel där EK testar speed-dating på Folk och Kultur.
  • En debattartikel signerad Kristina Axén Olin.

Utöver detta en artikel där EK med tumstock i högsta hugg mäter parkeringsrutorna bland annat i nyöppnade Munktellgaraget. Jag gissar att resurser för ”parkeringschocken” inte togs från redaktionens bevakning av Folk och kultur...

Varför avspeglar sig detta nationella kulturkonvent i Eskilstuna inte mer i den lokala kulturjournalistiken? Det borde ju finnas en uppsjö av 'lokala vinklar' att ösa ur.

Jag uppskattar Eskilstuna-Kuriren. Men jag saknar den där angelägna journalistiken som gjort tidningen känd och som har varit tidningens signum under så många år. Jag har full förståelse för att det inte finns resurser att bevaka allt. Men just nu upplever jag att det är endast det lättviktiga och lättsmälta – både att producera och att läsa – som får ta plats, vilket jag tycker är synd.

EK-läsare med längtan efter bra kulturjournalistik


SVAR DIREKT:
Det stämmer att det var de artiklarna du nämner som var vår bevakning från Folk och kultur. Jag kan lägga till att vi på ekuriren.se liverapporterade från eventet i både text och tv, men med ungefär samma innehåll som gick att hitta i papperstidningen.

Vi försöker alltid göra ett så engagerande innehåll som möjligt för våra prenumeranter. Vi följer noga vilket material som blir läst och vad som inte blir det. Jag har en stark tro att vi blir bättre och mer angelägna om vi skriver om det som engagerar människorna som bor i vårt bevakningsområde. Och just när det gäller Folk och kultur ser vi ett svalt intresse från våra läsare. Att skriva artiklar och bevaka event som vi vet inte är intressanta för de vi skriver för tror jag inte är rätt väg framåt. Att jämföra oss med Kulturnyheterna blir också lite skevt eftersom vi inte har samma uppdrag. 

Men den här förklaringen till varför vi inte satsade mer på att bevaka Folk och kultur är också bara en halv sanning. Den andra halvan är att det också är vårt uppdrag att uppfinna oss själva och det vi gör hela tiden. Att se till att vi bevakar det som är viktigt och angeläget på ett sätt som gör att våra läsare vill ta till sig det. Kanske hade vi, om vi ansträngt oss mer, kunnat hitta en rolig ingång på Folk och kultur som gått lite djupare men också skapat ett engagemang lokalt?

Det är viktigt för vår utveckling att vi är självkritiska och rannsakar oss själva, och där kommer din feedback väl till pass. Så den tackar jag för!

Ulrika Sjöblom
Chefredaktör och ansvarig utgivare