Vad lägger tidningen i ordet "skrytbygge"?

Varför kallar tidningen det tänkta kulturhuset i Eskilstuna för "skrytbygge"? Det undrar Jacob Hansson. Chefredaktören svarar. Infällda bilden visar den så kallade puffen på ekurirens startsida.

Varför kallar tidningen det tänkta kulturhuset i Eskilstuna för "skrytbygge"? Det undrar Jacob Hansson. Chefredaktören svarar. Infällda bilden visar den så kallade puffen på ekurirens startsida.

Foto: White arkitekter/Skärmdump från ekuriren.se (montage)

Insändare2024-04-08 12:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna centrum är under förändring. Till det sämre enligt många invånare, som saknar butiker och en levande stadskärna. Det pågår ett arbete på flera håll, inom Eskilstuna kommun, näringslivet och civilsamhället för att vända denna trend. Med målet att skapa ett levande centrum med annat innehåll och som kan vara angeläget för Eskilstunaborna.

Med fler människor i centrum ökar förhoppningsvis köpkraften som kan främja en comeback för butikerna. Eventuellt. Ett sådant innehåll är ett Kongress- och kulturhus som Eskilstuna kommun tillsammans med fastighetsägare undersöker förutsättningarna för.

Allt om projektet står att läsa på stadsutveckling.eskilstuna.se. Bland annat att inget beslut är taget att det ska byggas, var eller när. Det finns heller inga ritningar, bara gamla visionsbilder som White Arkitekter har tagit fram. Bilder som visar hur det skulle kunna se ut. Dessa föreställer i princip Cityhuset som det ser ut i dag. Fast med innehåll Kongress- och kulturhus.

När Eskilstuna kommun häromdagen berättade att man undersöker andra platser för etablering så väljer Eskilstuna-Kuriren att benämna det tänkta kulturhuset ”skrytbygge” i sin artikel på ekuriren.se.

Varför ger EK detta epitet till en byggnad som inte är byggd, inte ens ritad och än mindre beslutad?

EK har ett viktigt uppdrag att granska och ifrågasätta. Och tidningen måste verkligen inte applådera ett nytt kulturhus. Man kan tycka mycket om det, men att på nyhetsplats så tydligt värdera och ta ställning till något i ett så tidigt skede… är det värdigt länets största mediehus?

Jacob Hansson


SVAR DIREKT:
När lokala politiker förklarat varför ett kultur- och kongresscenter bör byggas i centrala Eskilstuna har det gjorts med ganska stora ord. Det har talats om att satsningen är avgörande för Eskilstunas centrumkärna och att det handlar om ”stora pengar”. Notan för bygget har beräknats till 700 miljoner kronor. I ordet skrytbygge lägger vi ingen positiv eller negativ värdering, utan enbart betydelsen att det är ett bygge som kostar stora summor pengar och uppförs för att man ska kunna skryta med det. Det tycker jag låter rimligt, om det nu är det som ska rädda centrum.

Ulrika Sjöblom
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning