Våga lyssna på oss med erfarenhet

Insändare 6 mars 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Igen har jag varit på ett möte där vi har pratat om hur samhället kan hjälpa en kille som inte klarar grundskolan. Han har flera gånger fått placeringar och har inga betyg alls. När killar, som han, kommit till mig har det inte funnits så mycket tid kvar innan dom blivit myndiga. 

De flesta har en historia där samhället inte klarat att ge dem rätt stöd för att få några betyg i grundskolan. Flera har varit på HVB-hem och där har inte skolan fungerat alls. I ett hem behövde de inte ens gå i skolan, utan stannade hemma. Andra skolor har inte haft kunskapen att stödja och hjälpa. Och när det inte har fungerat får man en assistent att göra roliga saker med eller sitta på bänken ute i korridoren. 

En sak som jag ser att dessa ungdomar inte haft är någon nära som har slagits för dem. Resultatet blir då att ungdomen kommer på kant och får ett liv som socialfall. Jag har haft mitt uppdrag så länge att de skolor som jag samarbetar med vet vem jag är och vi hittar ofta lösningar så det kan fungera. Men då behöver jag lite tid så killarna klarar att läsa i kapp det som andra kommuner inte klarat av. Och jag måste hela tiden på olika sätt vara närvarande så att studierna fortsätter. När det blir problem hittar vi en lösning tillsammans.

Det jag blir arg på är att våra politiker fortfarande ställer upp på att vissa ungdomar i kommunen ska misslyckat och bli socialfall på deras socialkontor, ibland även med drogerproblem. Jag tror att om man skulle räkna på den extrakostnad som blir att hjälpa dessa ungdomar under grundskolan, så skulle det bli billigare än att betala dem socialbidrag resten av deras liv.

När det finns bra lärare som vet hur man gör, låt dem göra det för att hjälpa ungdomar som har svårt i skolan. Våga lyssna på oss som har så mycket kunskaper som gör att det fungera om man gör rätt. 

Ledamöter i Strängnäs kommunstyrelse: Vågar ni lära er och göra bättre?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa