Vanliga löntagare får betala i slutändan

Jag försvarar inte skattesänkningar för höginkomsttagare av ideella skäl, skriver Bo Bergman i en replik till Rolf Waltersson.

Jag försvarar inte skattesänkningar för höginkomsttagare av ideella skäl, skriver Bo Bergman i en replik till Rolf Waltersson.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2024-10-07 06:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För en tid sedan replikerade Rolf Waltersson på min replik på hans inlägg under rubriken "Orättvisa samhällen mår dåligt". Han antyder att jag försvarar skattesänkningar för höginkomsttagare av rent ideella skäl. Så är det inte.

Min poäng är att vanliga löntagare i slutändan drabbas av att inkomstskatterna tillsammans med andra skatter, dolda som synliga, är för höga. Att höginkomsttagare betalar mer i skatt procentuellt sett leder till kompensationskrav som vanliga löntagare får betala i slutändan.

RW nämner folk som tjänar 125 000 i månaden och använder dem som slagträ. Det är möjligt att det inte alltid blir rätt när tjänster tillsätts som möjliggör sådana löner. Möjligen saknas det folk som är beredda att bjuda under. Det kan kanske bero på kompetensbrist. Jag vet inte. Hur som helst är det nog inte så många som tjänar så mycket eller mer, och som skulle betala så mycket skatt som RW förespråkar, att det skulle ha någon större betydelse för de totala skatteintäkterna. I den mån det finns statstjänstemän som tjänar så mycket kan det bero på att de betalar skatt till den inkomstkälla de själva i lever på.

Jag antar RW anser att inkomstskatterna ska dra in lika mycket som tidigare eller mer till det allmänna oavsett inkomstfördelning. Om man antar hypotesen att löneskillnaderna vore lägre så skulle skatteskalorna behöva justeras till löntagares nackdel och då skulle det inte bli många "korvören" över. De skulle bli plattare på ett sätt som vänsterfolk motsätter sig men på en högre nivå än jag förespråkar.

Det är möjligt att inte många höginkomsttagare blir så glada av skattesänkningar att de börjar jobba mer och börjar jobba mer och dra in mer till det allmänna. Däremot finns det tjänstemän på LO som tidigare visat total oförståelse för varför så många löntagare valt att ta ut övertid i ledig tid istället för lön.

Om inkomstskatterna sänks från en för hög nivå så får folk mer pengar att handla för och det leder i sin tur till högre momsintäkter och fler arbetstillfällen.

Till sist några ord om lusten att göra en klassresa som motverkas av för höga skatter som jag skrev om i min förra replik. Att stimulera sådana initiativ är inte att vara nedlåtande mot arbetarklassen. Ekonomiprofessorn Bo Södersten sade en gång att varje person med spetskompetens skapar i genomsnitt tio arbetstillfällen som kräver mindre kompetens.