Vapes är en rätt ny företeelse för oss som ploggar

Håll Sverige rent! uppmanar signaturen "Sisyfos".

Håll Sverige rent! uppmanar signaturen "Sisyfos".

Foto: Ylva Forslund/Sisyfos (skribenten själv)

Insändare2024-05-12 20:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tillhör en människovariant som joggar några gånger i veckan, dessutom brukar jag plocka skräp under mina turer (plogging). Mina senaste erfarenheter är att några skräpsorter sticker ut: snusdosor, läskburkar och vapes (elektroniska cigaretter). 

Snusdosorna är ofta utrustade med en förvaring av begagnade snuspåsar i locket. Dosorna hamnar ofta på gatan och bilarna kör sönder dem, vilket medför att snuspåsarna sprids.

Läskburkarna (vilka oftast har pant) hamnar också på gatan och blir platta, men före det sysslar många med att riva sönder burkarna så att det blir vassa plåtkanter, vilket kan skada andra (plus att min skräppåse blir sönderskuren).

Vapes är en relativt ny företeelse. Det är en elektronisk cigarett, konstruerad som ett rör med ett munstycke. Då man suger genom munstycket finns en elektronisk detektor som startar en glödtråd i en vätska som innehåller bland annat nikotin. Glödtråden värms upp av ett litiumjon-batteri, vilket innehåller miljöfarliga kemikalier. Denna produkt borde samlas in som batterier. Dessutom är nikotin ett mycket beroendeframkallande ämne.

Förutom detta skräp finns det oräkneliga varianter som inte är så farliga men finns i stort antal.

Jag skulle vara oändligt tacksam om fler sökte upp en papperskorg för att bli av med sitt skräp.

Håll Sverige rent!

undefined
En isärplockad vape.