Var är politikerna i frågan om Skjulsta resurscenter?

Skjulsta resurscenter på Skjulstagatan i Eskilstuna.

Skjulsta resurscenter på Skjulstagatan i Eskilstuna.

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2025-04-02 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har i tidigare insändare kunna läsa att kommunens grundskolechef vill avveckla en skolgång för barn som inte klarar skolgången i de stora enheter till grundskolor som finns i dag. I de stora enheterna finns ljud, intryck, men även socialt stora sammanhang. För vissa barn är det omöjliga förhållanden att klara av.

Nu har den avgående grundskolechefen, helt i avsaknad av utredning grundad på barnens behov, evidens eller forskning, föreslagit att skolan ska läggas ner. Till sommaren. Fortfarande finns inget beslut? Men berörda föräldrar och elever har redan blivit informerade.

Barnen ska ut på de skolor, som de inte klarat av att vara på tidigare. De ska ingå i lokala SU-grupper som ska göras om organisatoriskt. Är det här barnets bästa? Varför ska man nu ens göra en barnkonsekvensanalys där utgångspunkten från början inte är grundad just på de här elevernas behov?

Den barnkonsekvensanalys som nu ska göras omfattar heller inte alla berörda barn av beslutet. De elever som redan går i lokala SU-grupper (dit eleverna från Skjulsta resurscenter ska "slussas"), är också elever med behov av extra stöd och anpassad miljö. De är heller inte synliggjorda i vad konsekvenserna blir av det här undermåliga påhittet.

Elever som går i de lokala SU-grupperna har inte alltid en autism-diagnos, utan det kan även vara elever med uppmärksamhetssvårigheter, svårigheter med impulskontroll och behov av mer stöd i undervisningen. De här elevernas behov och sätt att fungera kan lätt krocka. I slutändan håller nu kommunen på att bunta ihop barn med olika behov av lärmiljö och sätt att fungera, som kommer göra att situationen inte kommer fungera, för vare sig de som är i lokala SU-grupper i dag, eller de som kommer från Skjulsta resurscenter. Och det är det ingen som har tänkt på i en konsekvensanalys. För det finns ingen sådan och eleverna i de lokala grupperna har heller involverats i processen alls. Vårdnadshavare till de barnen i de lokala undervisningsgrupperna står fortsatt utan information om dessa planer.

Slutligen är det viktigt att synliggöra att de elever som nu en grundskolechef, enligt sina egna formulerade behov, ska flytta på ska göra det utifrån att en annan elevgrupp föreslås beredas plats i deras fasta punkt i tillvaron. Nu ska skolan i Skjulsta i stället göras om till en resursskola för elever med social problematik av olika slag, i samverkan med socialtjänsten. Så inte nog att de elever vars behov kvarstår ska flyttas. De gör det utifrån en utslagningseffekt av en annan grupps behov. 

Tystnaden från politiska beslutsfattare i frågan är total. Är det här den politiska viljan i Eskilstuna kommun? Transparensen och delaktigheten lyser med sin frånvaro. Ansvariga låser in sig på plan 4 i Värjan med hittepå-förslag. Är det här beslut och förvaltning som du står för Mikael Edlund, ordförande och kommunalråd för Socialdemokraterna i Eskilstuna? Vad säger ni företrädare från andra politiska partier? Tycker ni att det här är en god förvaltningssed att hitta på förslag utan att utreda behov och ställa olika gruppers behov mot varandra?

Har ni tänkt på att man i stället skulle behöva satsa mer på Skjulsta resurscenter för den nuvarande målgruppen? Och samtidigt satsa mer på de lokala SU-grupperna? Och utveckla fler insatser för de elever med olika social problematik? Ta fram förslag utifrån vad forskning och evidens pekar på är gynnsamt, involvera berörda barn och vårdnadshavare i beslutsprocessen?

undefined
Skjulsta resurscenter på Skjulstagatan i Eskilstuna.