Vården och maten för dålig inom äldreomsorgen

Insändare 22 maj 2023 08:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänkte skriva lite om hur de gamla inom äldreomsorgen behandlas. Har själv en mor som berörs av detta.

Som anhörig vill man ju ha en trygg och bra omvårdnad om de gamla. Det är svårt att få tag på personal då man larmar, kan dröja mer än en halvtimme vilket inte är acceptabelt. Det kan ju vara något akut som måste tas hand om omgående.

Helgerna är värst, nästan bara vikarier som är helt utan utbildning. De gamla har ju behov som man inte kan begära att en som sätts in tillfälligt ska känna till. Brukarna som det så käckt kallas har som regel inte ansikte på någon personal då, det känns ju inte så tryggt.

Medicindelegering ska bara göras av kvalificerad personal, men då det bara är vikarier fattas den kunskapen ofta. Har man inte huvudet med sig som brukare och vet vilka mediciner man ska ha kan det sluta riktigt dåligt, kanske också med fara för livet.

Maten till dyr penning på hemmet är under all kritik. Doft och smak är lika med noll. Dessa människor har ofta levt i jordbrukssamhälle, ätit husmanskost med sås och potatis. Pasta och kyckling passar inte att ge de gamla.

Jag har vid flera tillfällen varit närvarande när maten serveras, skulle inte vilja äta detta. Skulle man bjuda interner på fängelserna skulle de matstrejka. Vilket är helt förståeligt. Maten ska vara en höjdpunkt och något att se fram emot. Många äter inte speciellt mycket och får då med all säkerhet undernäring.

Samhället måste tänka om hur de gamla behandlas, det ska vara bra och tryggt. Det är ju inte allt att hemmen är fina och moderna med tvättmaskiner och dylikt. Omvårdnad och kost ska priorernas i högsta grad.

Med hopp om en snar förbättring.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa