Vården vikthetsar vår 5-åriga dotter

Skribentens dotter blev skickad till en dietist och har nu matrestriktioner. Bilden är endast en illustration.

Skribentens dotter blev skickad till en dietist och har nu matrestriktioner. Bilden är endast en illustration.

Foto: Hasse Holmberg (TT)

Insändare2024-09-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våran dotter på 5 år har under hela sin uppväxt följt sin kurva i utveckling vid besöken hos barnavårdscentralen. Men i år hade hon hamnat över sin kurva då hennes längd stannat av lite, detta gör då att man skickar en 5-årig flicka till en dietist för att undersöka hennes levnadsvanor och se över kosten.

En 5-åring som nu får höra att hon bara får äta en (1) portion mat även om hon är vrålhungrig. Bara dricka 1-2 glas mjölk per dag. Detta får hon höra av en dietist – hon är 5 år!

Jag som förälder blir oerhört besviken och ledsen över denna situation. Vården är alltså med och skapar en vikthets mot barn på 5 år. Trodde att världen kommit längre, vi kämpar för att det är bra att alla ser olika ut att man ska få se ut som man vill och så vidare.

Min dotter på 5 år äter inte skräp, hon är selektiv och äter inte allt men hon äter inte för mycket fet mat och inte för mycket socker då hon även har diabetes. Att då få höra att man inte ska äta för mycket är oerhört beklagligt, vad händer med någon som har diabetes som inte får i sig tillräckligt? Ja, den frågan borde vården få svara på.