Varför är Strängnäs kommunalskatt så hög?

Strängnäs borde inte behöva ha så hög kommunalskatt, menar Strängnäspartiet.

Strängnäs borde inte behöva ha så hög kommunalskatt, menar Strängnäspartiet.

Foto: Åsa Wallin

Insändare2022-08-12 08:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har Strängnäs en kommunalskatt på hela 32:50? När vi i Strängnäspartiet är ute och knackar dörr ställer nyinflyttade frågan till oss. De tänker att Strängnäs ligger mitt i tillväxt­motorn Mälardalen och att kommunen saknar kostnadsdrivande utmaningar – som krisande näringsliv eller utanförskapsområden, och då borde inte kommunen ha så höga kostnader att det tvingar upp kommunalskatten. Dagens skatt ligger till och med över landets genomsnitt på 32:24 kronor.

Kommunal­skatten är en rak skatt, du betalar 32:50 på varje hundralapp, oavsett hur mycket eller lite du tjänar. En hög sådan skatt märks speciellt på låga inkomster, då det i absoluta termer blir mindre kvar till utgifter som vi alla har. Vill vi att alla ska få chansen i Strängnäs kommun, borde vi diskutera skattenivån.

Nyinflyttade berättar att de kommer från Södertälje, med en kommunalskatt på 32:23 kronor, från Västerås med en skatt på 31:24, eller från Stockholm, med en skatt på 29:82. De flyttar ut till småstaden och måste till sin förvåning betala högre skatt. Detta trots att Strängnäs även får bidrag från den så kallade ”Robin Hood-skatten”, där till exempel Stockholm ger stora bidrag.

Gör Strängnäs kommun stora satsningar på skola och omsorg, som driver upp kostnaderna? Nej. Kommunen lägger tvärtom cirka 10 procent mindre på undervisning i sina grundskolor, än andra kommuner. Omsorgen då? Där sticker vi glädjande ut med en engagerad personal. Fast när pengarna ska ut till våra äldre, då ligger Strängnäspolitikerna 13 procent under rikssnittet. (Källa Kolada.)

Trots förhållandevis få kostnadsdrivande samhällsproblem och jämförelsevis mindre pengar till verklig välfärd, som undervisning i skolan och vård av våra äldre, ligger skatten högt. Strängnäspartiet kommer att förklara varför, men vill ge de styrande politikerna i Strängnäs kommun chansen först och inbjuder dem härmed att förklara sig.

Vad har ni gjort med kommunens ekonomi under åtta år, i en unikt god konjunktur? Vi ser fram emot ert svar, Strängnäsmoderater och Socialdemokrater!