Varför är vi det enda landet i Norden med svinpest?

Sverige har många vildsvin. Våra grannar betydligt färre.

Sverige har många vildsvin. Våra grannar betydligt färre.

Foto: Pontus Lundahl (TT)

Insändare2023-12-21 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige ökar vildsvinspopulationen okontrollerat och vi har cirka 300 000 i vårt land. I Finland finns ungefär 2 500, i Norge cirka 1 000 och i Danmark nästan inga.

I Finland diskuteras nu hur jägarkåren ska organiseras för att begränsa vildsvinsstammen. Norge kommer vidta åtgärder för att skjuta samtliga på grund av rädsla att få in svinpest i landet från svenska vildsvin. Danmark har satt upp stängsel längs den tyska gränsen för att skydda sig mot svinpest. Det skulle inte förvåna mig om det snart kommer stängsel på gränsen mellan Sverige och våra grannländer. 

Vad gör då Sverige för att skydda oss mot salmonella och svinpest, som sprids av vildsvinen? Jo, rekommendationen är att stängsla in allt med elstängsel och om det inte går så får vi avstå ifrån att vara i de områden där vildsvinen finns. Vilka konsekvenser får det när våra trädgårdar, kyrkogårdar, grönområden och parker blir utsatta för smittade vildsvin?

Åsikter om vildsvin som en skygg och undvikande djurart som drar sig undan från mänsklig bebyggelse är skrattretande. Hur tänker våra beslutsfattare när det gäller detta? Kanske de inte förstår sambandet mellan orsak och konsekvenser? Bristen på engagemang och handling skapar frustration, hotar allemansrätten och också graden av självförsörjning av livsmedel.

Nu vill grisfarmare att staten ska betala installation av elstängsel för att skydda tamgrisar från smitta. Det är ju strålande! Om de får detta borde bönderna få statliga bidrag för att sätta upp elstängsel runt sina åkrar. Vi som har en trädgård måste ju också få möjlighet till bidrag till elstängsel för att slippa få marken upplöjd och förstörd. Vad händer annars om ett vildsvin dör av svinpest utanför min dörr?

Jag uppmanar alla drabbade att dokumentera skador orsakade av vildsvin och kräva ekonomisk kompensation. Kostnaden för detta är förmodligen den enda möjligheten till att motivera ansvariga till beslut som skyddar oss och landet. 

Om inte detta sker? Ja, ni kan ju tänka er vilken elstängselnation Sverige blir! Grattis Norge, om ni letar efter stoff till Sverigehistorier!