Varför arbetar så många för att behålla LOV?

Jag vill bara att min anhöriga ska få bästa möjliga vård av en organisation som alltid kommer att finnas där, skriver 
Bie Seipel. Personerna på bilden har ingen koppling till insändaren.

Jag vill bara att min anhöriga ska få bästa möjliga vård av en organisation som alltid kommer att finnas där, skriver Bie Seipel. Personerna på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: TT

Insändare2022-09-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med tre års erfarenhet av hemtjänst och larm/nattpatrull till mycket sjuk anhörig, vill jag dela med mig av mina erfarenheter.

Mitt främsta krav på utförare av dessa tjänster är att de alltid finns där. Att de inte försvinner för att företaget inte klarar av sin administration eller sin ekonomi. Att de inte blir uppsagda omedelbart som Attendo i Uppsala efter fusk. Att kommunens tjänstemän inte ska behöva använda dyrbar tid till att smyga i buskarna för att kontrollera misstänkt fusk.

När man som behövande eller anhörig till sjuk person ställs inför behovet av hemtjänst i Strängnäs kommun har man hittills också ställts inför ett omöjligt val. Vilken utförare vill vi ha?

Starkt pressad av det katastrofala och omtumlande i hela situationen som lett till behovet av hemtjänst, ska man välja utförare av hemtjänsten! Och ingen hjälp står att få från kommunens tjänstemän. De får inte rekommendera någon!

Detta är en bransch som ingen kan veta något om som inte tidigare har haft kontakt med den. Vad består den av? Vem är ansvarig? Vad kostar den?

Jag vill bara att min anhöriga ska få bästa möjliga vård av en organisation som alltid kommer att finnas där.

Nu kommer LOV att avslutas i Strängnäs kommun och ersättas av en blandning av kommunens egen hemtjänst och en upphandlad hemtjänst. Vad jag förstår blir det en geografisk uppdelning. Ingen mer information finns tillgänglig. Men hälften av kommunens brukare av hemtjänst får byta utförare.

I Lomma kommun med moderat kommunalråd har kommunen samlat ihop hemtjänst och Säbo i en organisation med mindre administration och mer omvårdnad. Städningen upphandlas. Målet är bästa omvårdnaden med personal som får anständiga löner och scheman och återkommande utbildning. Som blir stolta företrädare för sin organisation och sin kommun. Kommunen har tidigare under 15 år upphandlat hemtjänsten på två olika sätt. Resultatet var en riktigt dålig hemtjänst.

Nu räknar Lomma med att få mera ”pang för pengarna” som kommunalrådet Robert Wenglen uttrycker det.

Väl använda skattemedel är väl det vi alla önskar av våra politiker?