Varför forska om islam i Sverige?

Kunskaperna om islam finns väl redan i andra länder, varför starta forskarskola om islamologi i Sverige, undrar insändarskribenten.

Kunskaperna om islam finns väl redan i andra länder, varför starta forskarskola om islamologi i Sverige, undrar insändarskribenten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2023-01-24 06:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som ett exempel på Sveriges fundamentalt inriktade mångkulturella ambition ser vi nu att sju universitet i landet får hjälp med att starta forskarskola i islamologi. ”Det finns en samhällsrelevans med studier om islam”, säger Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap, enligt Kyrkans Tidning (4/1-23).

Vad som möjligen många religiöst engagerade personer kan undra över är om inte denna forskning redan finns tillgänglig i andra länder. Företrädesvis där den religionen dominerar. Eller är det så att man förväntar sig finna andra resultat av den nya, svenska forskningen än de redan befintliga?

Det som också kanske kan förvåna är vår nationella brist på kunskap om vår egen religion, kristendomen, hos våra medborgare.

Så vad skulle själva poängen vara att en liten grupp specialister lär sig mer om islam? Vilken ”samhällsrelevans” skulle det innebära?

Att stimulera nyfikenheten ser vi väl inget fel i, men tillgången på fakta om islam finns det väl redan gott om i vårt land.