I den dynamiska idyllen Strängnäs kan vi i dag promenera längs stränderna och njuta av utblickarna över Mälaren. Lite oroligt är det dock i ankdammen med knarkrelaterade skjutningar och bedrägerier mot äldre. När det gäller klimatförändringarna har dock det största ”regeringspartiet” SD sedan länge konstaterat att det inte finns några klimatförändringar. Allt är bara naturliga variationer.
Regeringen har i realiteten slopat klimatmålen och ökar i stället koldioxidutsläppen bland annat genom att i budgeten för 2024 lägga sex miljarder på att sänka bensin- och dieselpriserna. Samtidigt höjdes elskatten 3,25 miljarder. Miljöministern Romina Pourmoktari (L) påstår trots detta utan att blinka att regeringens politik visserligen gör att utsläppen av koldioxid kommer att öka kraftigt men snart kommer de att minska och Sverige kommer att klara alla uppsatta miljömål till år 2045.
Hur den minskningen ska gå till är dock minst sagt höjt i dunkel, inte minst för regeringens egna utredare. Miljöministern försvarar agerandet med att regeringen inte kan bortse från verkligheten, det vill säga väljarna, som inte gillar vare sig höjda bränslepriser eller fula vindkraftverk.
När nu Sverige och flera av världens länder minskar sina ambitioner på klimatområdet, hur ser då ett högst troligt framtidsscenario ut för våra barnbarn?
År 2045 har sannolikt glaciärerna i Himalaya smält och de stora floderna som Indien, Pakistan med flera länder är helt beroende av för bevattning och dricksvatten har torkat ut under delar av året. Isarna på Grönland och Antarktis smälter i en snabbare takt än vad forskarna tidigare trott varit möjligt och Arktis är nu isfritt under sommaren.
Östersjöns och Mälarens vattennivåer har stigit med cirka en meter och ombyggnaden av Slussen i Stockholm visar sig nu efter bara 20 år vara otillräcklig. Vid hårt regnväder och ogynnsamma vindriktningar finns risk för att vattnet strömmar ner i tunnelbanan i centrala Stockholm.
Många villatomter i bland annat Skåne har eroderat bort när havsnivån stigit. Länsförsäkringar slutade redan 2023 att försäkra nybyggda strandnära bostäder i exempelvis Åhus och Kristianstad på grund av översvämmningsrisken. I delar av Kalifonien och Florida vägrade stora försäkringsbolag redan år 2015 att försäkra fastigheter i utsatta riskområden.
Flera vintersportorter i Sverige har år 2045 lagt ner och skidanläggningarna i Europa har stängt på grund av snöbristen. På somrarna i södra Europa rasar våldsamma skogsbränder och skördarna torkar bort. I ögruppen Salomonöarna hade år 2020 redan fem öar försvunnit för alltid under havsytan och för sju öar var läget akut. Nu är befolkningen på Salomonöarna de första klimatflyktingarna. Kiribati och Maldiverna är mycket starkt hotade på grund av stigande havsnivåer.
Ett i dagsläget mer närliggande hot är att den mångfalt åtalade Donald Trump kan bli president igen i USA redan i höst. Om han blir vald har han lovat att omedelbart skrota Joe Bidens klimatpaket och i stället fördubbla produktionen av fossila bränslen.
Detta, Romina Pourmoktari, är en betydligt bistrare verklighet än höga priser på bensin och diesel.
Europa är den världsdel där uppvärmningen går som snabbast. Den 9 juni är det val till EU parlamentet. Det minsta vi kan göra är att gå och rösta på något av de partier i EU som arbetar för att vända den katastrofala utvecklingen.
"Farfar ni visste ju! Varför gjorde ni inget?", frågar barnbarnet Elsa...