Varför huka för AIK:s huliganer?

Rökfacklor på Tunavallen i samband med söndagens match mellan Eskilstuna United och AIK. Insändarskribenten undrar varför inte arrangören ingrep.

Rökfacklor på Tunavallen i samband med söndagens match mellan Eskilstuna United och AIK. Insändarskribenten undrar varför inte arrangören ingrep.

Foto: Eskilstuna-Kuriren

Insändare2023-08-22 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Söndag den 13 augusti spelade Eskilstuna United mot AIK på Tunavallen. Gästerna vann rättvist med 3-0. AIK satte sina chanser, medan United missade. Men matchen stördes av ett 50-tal AIK-supporters. Redan innan matchen började brände man av den första rökfacklan. Orange rök spred sig längs i stort sett hela östra läktaren, där huvuddelen av de drygt 800 åskådarna satt. Under matchen brände man av ytterligare ett par rökfacklor. Därtill skanderade man högljutt sina ohörbara ramsor, som tillsammans med övriga attribut; svarta kläder, bara överkroppar, och något som liknar Hitler-hälsningar, i alla fall jag och mitt sällskap upplevde hotfulla.  

Vilka är det då som hukar för dessa huliganer? Först och främst arrangören, alltså hemmalagets förening. Det är oerhört frustrerande att höra att speakern förkunnar att man inte accepterar ordningsstörningar, och sedan genast inträffar den första rökfacklan, och ingen gör något. Det rimliga vore ju att matchvärdar genast skulle konfrontera dessa huliganer, identifiera dem och sedan avvisa dem från läktaren. I efterhand kan man utfärda tillträdesförbud för dessa individer någon lämplig tidsrymd. Nu har jag fått veta att arrangören efter matchen ändå har gjort polisanmälan och att man kommer att skriva till AIK och rapportera händelsen. 

Vad leder en polisanmälan till? Låt mig gissa; att den genast skrivs av då det inte finns några möjligheter att utreda eventuellt brott. Men även om det skulle gå att utreda och identifiera gärningsmännen, så är det som hänt ett ganska obetydligt brott, som kanske leder till några hundralappar i böter. 

En annan intressant iakttagelse är hur Eskilstuna-Kurirens referat av matchen utformats. Här noterar man den lustiga incidenten när en av gästernas mer kända spelare fick lite vattensprut på sig när hon kom in på planen till andra halvlek. Men man nämner inte med ett ord elefanten i rummet: att AIK-klacken störde matchen med sina rökfacklor. Jag tolkar det som att man hukar för AIK-klackens huliganer. Kanske Eskilstuna-Kuriren inte har så stor anledning att yvas över sin publicistiska historia. 

Till sist: Hur kommer det sig att AIK-spelarna efter matchen tackar sina supporters som betett sig på detta sätt? Är det kanske på lagledningens order? Det rimliga vore naturligtvis att betacka sig för supporters som bryter mot ordningsreglerna. Även här kan man misstänka en hukande kroppshållning.

Rainer Trapp, Eskilstuna

Hej och tack för ditt inlägg. Vi noterade under matchen mellan United och AIK att det tändes bengaler på läktarplats. Vi valde dock att vänta med skriverier om det eftersom vi ville göra en grundligare artikel kring hur det gick till och vad konsekvenserna blir för klubbarna. Den artikeln publicerades torsdagen den 17 augusti på ekuriren.se.

Per Gillberg, sportchef