Varför kontanter i byggvaruhus?

Det finns idag många kontantfria butiker, något för bygghandeln? Det undrar signaturen Privatperson med kreditkort.

Det finns idag många kontantfria butiker, något för bygghandeln? Det undrar signaturen Privatperson med kreditkort.

Foto:

Insändare2023-10-23 06:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad kommer det sig att jag inte kan sätta in kontanter på mitt bankkonto utan först bli ifrågasatt och utfrågad varifrån pengar kommer mm. Ibland får jag en slant på födelsedag som jag vill sätta in på mitt konto, gäller några tusen kronor.

När jag besöker ”byggvaruhus”, händer ganska ofta att det kommer fram ”hantverkare” till kassan och betalar med en stor sedelbunt från fickan. Att jag skriver hantverkare beror på att det ofta finns en logotype på kläderna mm.

Varför betalar man med en bunt 100 och 500 kr sedlar utan att butiken ställer några frågor? Man får ett kvitto från butiken som man tar upp i redovisningen som utgifter, men var kommer pengarna ifrån?

Banken är ju noggrann med var pengarna kommer ifrån, byggvaruhuset bryr sig inte, bara de får sälja. Jag har full förståelse för att personen i kassan inte frågar. Men hur kan det vara OK att handla för dessa summor som jag knappt själv kan sätta in på mitt bankkonto utan att behöva redovisa ”varje krona”.

Är det svarta pengar som tvättas rena i byggvaruhusen, jag vet inte? Varför betalar man inte med kort, kan det vara så att pengarna är ersättning för ett jobb utan kvitto? Kanske någon som vet, kan svara mig.

För att komma runt detta vore det enkelt att ha en spärr på ex. max 500:- kontant allt över faktureras eller betalas med kredit/bankkort. Det finns idag många kontantfria butiker, något för bygghandeln? Nej då skulle de kanske få problem med sin försäljning.

En kontantfri bygghandel skulle slippa åka till banken och betala dyrt för att sätta in kontanter, kanske en bra affärsidé om man tappar försäljning.