Varför så få solceller på fritidshusen?

Är det någonstans vi kan spara energi då är det väl på våra fritidshus menar insändarens författare.

Är det någonstans vi kan spara energi då är det väl på våra fritidshus menar insändarens författare.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2023-08-14 07:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är det någonstans vi kan spara energi då är det väl på våra fritidshus. Eller ska vi enbart tänka på vår egen plånbok och bekvämlighet. Ja, vi har det väl lika bekvämt i fritidshuset som i vår bostad. Bara för att elen är så billig så är det bättre att bygga kärnkraftverk, än att sätta solceller på fritidshuset. I själva ordet ”fritidshus” tycker jag det finns något som säger att det ska vara skillnad från bostaden. Ja, man kan få höra sådana som säger att när vi har husvagn eller fritidshus, då måste vi ju använda det.

Om man valt att ha bostad, bil och husvagn (fritidshus), då är det väl detta som är kostnaden. Bostaden blir väl inte billigare för att vi är i husvagnen.

Under 80-90 talet hade jag stuga med enbart solceller som laddade tre 90 A fritidsbatterier. Jätte bekvämt med liten TV, frysfack i kylen och belysning. Dessutom tog jag ju ett eller två batterier till båten vilket var tyst och trevligt.

Rent ekonomiskt kostade årsavgiften för framdragen el på den tiden 3200 kr/år. Låt oss säga att man använder stugan 30 dagar om året, då blev det 100 kr per dag för att ha elen framdragen. Dessutom låg stugan nära sjön vilket gav oro för åskan. Ja, solceller betalar sig snabbt, men det fodras att man lär sig lite hur det fungerar. Men visst är det mer frihetskänsla och bättre för vår miljö.