Varför skrev ni om militära transporten? • Utgivaren svarar

Bilden är från i söndags, då den även publicerades på ekuriren.se. Tåget lastat med Pansarbandvagn 302 står inte längre kvar i Eskilstuna utan har rört sig vidare.

Bilden är från i söndags, då den även publicerades på ekuriren.se. Tåget lastat med Pansarbandvagn 302 står inte längre kvar i Eskilstuna utan har rört sig vidare.

Foto: Matilda Kvarnström Lantz

Insändare2024-10-01 10:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”En svensk tiger” var en kampanj som startades 21 november 1941 av Statens Informationsstyrelse (SIS) och var inspirerad av bland annat den amerikanska kampanjen ”Loose lips might sink ships”.

Ursprunget till den var att många amerikanska skepp sänktes av tyska ubåtar, när de genomförde transporter över Atlanten för att stödja Europa under Andra världskriget.

En svensk tiger-kampanjens syfte är att inte avslöja information som fiender kan ha nytta av. Sådan information kan vara exempelvis: militära anläggningars position eller beskaffenhet, militära övningar, militära transporters väg, storlek och innehåll med mera.

Denna kampanj verkar ha fallit i glömska och speciellt i dagens digitala uppkopplade värld där varje foto geotaggas och lätt kan bli tillgängligt för våra motståndare.

Dagens journalister (om nu alla som jobbar med diverse media nu ens är det?) verkar sakna utbildning i detta, och i lämpligheten i att rapportera om militära händelser som inte är förankrade/godkända med Försvarsmakten.

Ibland vill Försvarsmakten uppvisa en bild som signalerar vissa saker, men det är då väl avvägt.

Att då Eskilstuna-Kuriren på sin sajt söndagen 29:e september väljer att rapportera just om en pågående militär transport är ett haveri och förmodligen även ett brott mot skyddslagen.

Att det pågick en transport av diverse militära fordon via tåg tyckte man var en bra idé att rapportera om med frågor till de skyddsvakter som skyddade transporten, men också med bilder och video på den.

Att det satt gula skyltar på varje fordon på tåget verkar inte ha fått reportern att reagera och ta reda på vad dessa innebar. De skyltarna deklarerar att fordonen är skyddsobjekt och därmed är det olagligt att fotografera och även eventuellt att avbilda dem, enligt 30 § Skyddslagen. Att göra så kan leda till böter eller fängelse.

Man kan ju tycka att det är överdrivet, och speciellt med tanke på pressens ”särställning”. Men pressen omfattas även den av skyddslagen.

Dessutom, en publicering som berättar när, var och hur en transport av militära fordon sker utsätter transporten och personalen som skyddar den för ett ökat hot.

Att Försvarsmakten gått ut med information om att de skänker PBV 302 (Pansarbandvagn 302) till Ukraina är en sak, men de talade inte om var, när eller hur transporterna av dessa fordon skulle ske.

Ryssland ser tillskottet av dessa fordon som ett hot mot dem, och därmed skulle de gärna sätta stopp för transporten. Nu har Eskilstuna-Kuriren gett Ryssland exakt den informationen och risken för sabotage/terrorbrott har ökat markant.

Dessutom så fortsätter ju transporten vidare och det förhöjda hotet kvarligger fram tills den är framme vid sin slutdestination.

I många grupper på sociala medier är ilskan stor, och minst en polisanmälan har gjorts mot tidningen.

Ansvarig utgivare har en del att svara på!

Del av Försvarsmakten


SVAR DIREKT:
Våra bilder på den transport som gick genom Eskilstuna i söndags har väckt frågor i en grupp i Sverige som har gemensamt att de värnar Försvarsmaktens rätt att genomföra aktioner utan att media avslöjar vad som händer. För Eskilstunaborna stod det plötsligt en stor militärtransport mitt i stan som förbipasserande blir oroade av, lägger ut på Facebook och hör av sig till oss om – vad är det som händer?

I och med digitaliseringen sprids information snabbare och bredare, och även om jag som utgivare tar Försvarsmaktens riktlinjer i beaktande så ser jag också på vår roll som lokaltidning, där det är viktigt att svara på det som våra läsare undrar – bland annat för att motverka desinformation.

Vi var i kontakt med Försvarsmakten och polis inför publiceringen och fick inga signaler om att det var en särskilt känslig transport. Tvärtom säger Försvarsmakten i artikeln att det var en sedan tidigare känd transport som inte var förenad med några överraskningar. Den skedde också helt öppet och publikt på en central plats i Eskilstuna. Vi skriver inget om rutt, antal fordon, hur länge de stod där på bangården eller andra detaljer, vi avslöjar därmed inget som Försvarsmakten ansträngt sig för att hålla hemligt.

Enligt polis vi pratade med på plats är fordonen förvisso utrustade med skyltar som uppger att de är skyddsobjekt, men att det råder olika typer av fotoförbud och att det i just det här fallet var fritt för både oss och allmänheten att fotografera. Bilden vi publicerar är tagen på avstånd och avslöjar inte några detaljer.

Huruvida det var rätt agerat av mig kan utredas, jag välkomnar granskning.

Ulrika Sjöblom
Chefredaktör och ansvarig utgivare
Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning