Vargstammen behöver hållas på en lämplig nivå

Samarbete mellan grannländerna behövs när det gäller vargen, anser skribenten.

Samarbete mellan grannländerna behövs när det gäller vargen, anser skribenten.

Foto: Heiko Junge

Insändare2024-12-26 18:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vargfrågan blir alltmer aktuell. Forskare anser att Sverige och Norge bör samarbeta med Finland och Ryssland för att skapa en livskraftig stam.

Skandinaviska vargar härstammar från Finland och Ryssland, enligt forskning från Uppsala universitet. För att den skandinaviska populationen ska kunna behålla den genetiska mångfalden måste en fertil individ från den finsk-ryska populationen med fem års mellanrum gå över till den skandinaviska populationen.

Enligt forskaren Michael Möller Hansen är det viktigaste att det finns ett kontinuerligt genflöde från Ryssland till Sverige. "Kan ni inte lösa det med naturlig invandring måste det lösas på annat sätt", skriver forskaren. Utbyte av information mellan Norge, Sverige, Finland och Ryssland är en viktig del av rovdjursövervakningen i gränsområdena.

Nordeuropa är ett gemensamt vargområde där länderna gemensamt ska förvalta en vargstam. Sammantaget bedömer forskarna att det finns mindre än 1 000 vargar i det område som forskarna anser ska innehålla en gemensam nordeuropeisk vargpopultaion på minst 3 000 vargar.

De senaste två åren har fler vargar registrerats i norska Finnmark än under de föregående 39 åren. Ökningen beror troligen på en rejäl tillväxt av vargstammen på den ryska sidan av gränsen. I Finland registreras betydligt fler vargar i renskötselområdena, enligt Rovdata.

Tidigare har det funnits ett tätt samarbete med rysk sida. Men på senaste tiden har allt sådant samarbete avbrutits. Och det ledde till farliga konsekvenser.

Vargen påverkar våra vardagar. De kommer så nära bebyggelser att skolor är tvungna att ställa in utomhusaktiviteter. Vargstammen behöver hållas på en nivå där den inte äventyrar människornas möjligheter att leva och verka.

Vi måste skydda vår unika natur. Det är möjligt genom vargsamarbete mellan länderna där de bor. Vargar saknar medborgarskap och politiska åsikter, de bor i det område som tillhör Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Genom samarbete mellan grannländerna kan människor både ta hand om natur och vargpopulation och kontrollera att vargar inte äventyrar vardagsliv.