Vart är Eskilstuna United på väg?

Signaturen "Fotbollsintresserad gubbe" känner inte igen sitt Eskilstuna United.

Signaturen "Fotbollsintresserad gubbe" känner inte igen sitt Eskilstuna United.

Foto: Simon Hastegård

Insändare2024-10-20 11:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I 20 år har jag följt Eskilstuna United med så enormt mycket glädje och klubben har skapat så mycket engagemang i stan under många år.

A-laget, akademin och ungdomsverksamheten har blomstrat och närheten till Tunavallen har gjort det lätt att följa. Men vart är föreningen på väg nu, egentligen? A-lagets utveckling denna säsong är ett stort frågetecken.

Var finns inställningen hos tjejerna som alltid speglat de blå tjejerna? En relativt dyr trupp i Elitettan som presterat på så låg nivå och dansar i nedre delen av tabellen. Var finns drivet och hjärtat som fanns förra säsongen, som landade i en 5:e plats?

Det är något som saknas något i klubben. Är det pengar? Andra resurser? Ideella krafter? Är det ledaregenskaper som får spelare att utvecklas? Det senaste året ser jag tyvärr ingen göra den resa som till exempel Wigholm, Jävergren och Selling gjorde 2024.

Under de senaste åren har föreningen tappat stora talanger till andra klubbar och vissa har även slutat med fotbollen. Hur tar föreningen hand om talangerna, egentligen? Är inte en bra känsla att så många tjejer med landslagsmeriter slutat eller lämnat laget.

Under Viktor Eriksson frodades talangerna. Unga tjejer valde att komma till akademin och ville ansluta till United. Nu är det ihopplock från när och fjärran med spelare som visar begränsad inställning och hjärta i matcherna och tjejer från närområdena väljer att stanna i sina klubbar.

Akademiverksamheten är även det en rörig historia. Ett vasst gäng 04/05 som nu knappt finns kvar förutom Chloe, Tillenius och Jävergren. En stor grupp talanger som kunde varit en stomme om de fått rätt utveckling i akademin, som tyvärr varit bristfällig många år. Har föreningen rätt personer på plats för att utveckla talangerna?

F19 har varit ledsamt att se utifrån utveckling och prestationer i år och de har tappat flera spelare, medan F17 visat sig utvecklats lite bättre med talangfulla tjejer födda 08. F15 ser lovande ut men tränare har kommit och gått i akademin.

Det är något som inte stämmer och föreningen pratar om allsvenskan 2026!