Vårt språk en förutsättning för vår överlevnad

Ett inte så sällan använt knep av politiker är att i sina anföranden använda begrepp och fackuttryck som är obekanta av flertalet lyssnare. Skriver S.G.Daun.

Ett inte så sällan använt knep av politiker är att i sina anföranden använda begrepp och fackuttryck som är obekanta av flertalet lyssnare. Skriver S.G.Daun.

Foto: Gusaf Månsson/SvD/TT

Insändare2021-09-28 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt språk är vårt viktigaste kommunikationsmedel. En av hörnpelarna i vårt samhälles struktur. Och en av förutsättningarna för vår överlevnad. Humor, till exempel, har vissa risker. Bland annat om man inte begriper ironin, så kan effekten/reaktionen bli förödande. Med tanke på det stora antalet tittare och läsare som inte behärskar vårt språk (inklusive svenskfödda), så kan vi läsa de mest obegripliga reaktioner i sociala media. Kallas ibland ”språkförbistring”.

Kom osökt att tänka på en av filosofen Confucius sentenser: ”Om språket inte är korrekt, då är det som sagts inte vad som menats. Om det som sagts inte är det som menas, då förblir det som behöver göras ogjort. Om detta förblir ogjort, så kommer moral och konst att försämras och rättvisan kommer att” gå vilse”. Om rättvisan går vilse, så kommer människorna att befinna sig i hjälplös förvirring.”

Hur många av alla vallöften har genomförts av dem som fick makten? Ett inte så sällan använt knep av politiker är att i sina anföranden använda begrepp och fackuttryck som är obekanta av flertalet lyssnare. Inte minst av de med dåliga språkkunskaper.