Vart tog skrivelserna om danslinjen vägen?

Dansinriktningen på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna försvinner. Rolf Waltersson har frågor.

Dansinriktningen på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna försvinner. Rolf Waltersson har frågor.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2024-10-25 06:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare i Eskilstuna-Kuriren i juni, ”Vet inte den ena kommunala handen vad den andra gör?”, ställde jag några frågor med anledningen av beslutet att lägga ner danslinjen på S:t Eskils gymnasium. En av frågorna:

”Har det förekommit någon dialog mellan gymnasienämnden och kultur- och fritidsnämnden före beslutet att lägga ner danslinjen?”

Något svar har jag inte fått. Det kan bero på att det var mitt under sommarlov och semestertider.

Nu har det kommit till min kännedom att inför beslutet i gymnasienämnden 13 juni saknades i politikernas beslutsunderlag tre skrivelser där man argumenterar för att behålla danslinjen:

  1. En gemensam skrivelse från Göteborgs universitet och Stockholms konstnärliga högskola där man beskriver hur viktig danslinjen vid S:t Eskil är – inte bara för Eskilstuna utan för hela regionen. I skrivelsen erbjuder man ett samarbete med S:t Eskil och danslinjen för att utveckla den i stället för att avveckla den.
  2. En skrivelse från dans- och cirkusföreningen Mer Dans åt Folket (MDF) som har ett etablerat samarbete med Eskilstunas kultur- och fritidsförvaltning. Men även ett samarbete med danslinjen på S:t Eskil. MDF:s skrivelse är adresserad ”Till gymnasienämnden” med förhoppningen att politikerna skulle få ta del av den inför beslutet.
  3. En skrivelse från de båda danslärarna vid S:t Eskil.

Dessa tre skrivelser har skickats till både gymnasieförvaltningen och till gymnasienämndens ordförande Muhammed Tahsin (M).

Jag har lusläst handlingarna inför gymnasienämndens sammanträde 13 juni. Där finns ingen av dessa skrivelser med i beslutsunderlaget. Argumenten för att behålla danslinjen har undanhållits politikerna i nämnden.

Inte heller under punkten ”Förteckning över rapporter och meddelanden till gymnasienämnden” finns dessa tre skrivelser med.

Så min fråga är nu, förutom de som är obesvarade i min insändare från juni:

  • Vart har skrivelsen från Göteborgs universitet och Stockholms konstnärliga högskola tagit vägen?
  • Likaså skrivelserna från Mer dans åt Folket (MDF) och danslärarna på S:t Eskil, vart tog de vägen?
  • Varför fick inte politikerna i nämnden ta del av dessa skrivelser innan de fattade beslutet?

Kan nämnas att både Bosse Jonsson (V) och Jan Svensson (L) reserverade sig. I sina reservationer redovisar de varför de vill behålla danslinjen. Ja, till och med utveckla den eftersom den är av betydelse för hela regionen.

Under åren har ungefär hälften av eleverna kommit från andra kommuner i Sörmland, och även från Västmanland. De har haft med sig sina ”skolpengar” som kommit S:t Eskil till del.

undefined
Skrivelsen från Göteborgs universitet och Stockholms konstnärliga högskola.
undefined
Skrivelsen från dans- och cirkusföreningen Mer Dans åt Folket (MDF).