Vem är tillräckligt "omänsklig" för S i Eskilstuna?

Som politiker har Josefine Helleday (S) bland annat arbetat med trygghetsfrågor. Bilden är från när polisen och kommunen i höstas presenterade sin samverkansöverenskommelse.

Som politiker har Josefine Helleday (S) bland annat arbetat med trygghetsfrågor. Bilden är från när polisen och kommunen i höstas presenterade sin samverkansöverenskommelse.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2024-05-14 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med stor bestörtning jag läser om att S i Eskilstuna gör sig av med Josefine Helleday. Jag och många med mig har sett henne som Eskilstunas framtid och en skarp, kunnig och professionell politiker. Nu verkar det som att partiet inte anser henne tillräckligt "omänsklig", enligt sina egna uttalanden. Vem är då tillräckligt "omänsklig" för dom? Och är det verkligen den sortens politiker vi vill ha? 

Man undrar också vilken coachning hon fått längs vägen, när beslutet kommer som en blixt från klar himmel? Nej, det är uppenbart att partiet behandlar sina förtroendevalda ojämlikt och att den unga tjejen kastas åt sidan.

Josefine har debatterat svåra ämnen som att stänga av gängkriminella från skolor och införa drogtester. Har förtroende hos både opposition och tjänstemän av reaktionerna att döma. Hon har stått rakryggad mitt i skjutningar trots sin unga ålder. Det är beundransvärt! Varför inte ge henne ett annat uppdrag om man inte anser henne rätt som vice ordförande i kommunstyrelsen? Särskilt när partiet nu talar om att “toppa laget”? Flytta på dom avdankade i stället! Eller har hon gjort för mycket väsen av sig? Rört om i grytan och retat upp äldre som inte klarar av att se unga talanger växa? 

Josefine säger själv att fick hon stanna med trygghetsfrågorna om hon själv ville det, men att “partiet inte uttryckte någon sådan vilja” och att hon “inte erbjöds några andra uppdrag”. Alla vet att politiker anpassar sig efter sitt partis vilja. Inte heller Mikael Edlund nämner att partiet ville ha henne kvar, utan säger precis som Helleday att hon fick stanna om hon ville. Det nämns inte heller någonstans i partiets officiella uttalande att dom ville ha henne kvar eller har erbjudit henne några andra poster. Det är först Jimmy Jansson som påstår att partiet “önskat” att hon skulle stanna kvar, och det efter att Emma Wange i sin text genomskådat kylan i hans första sms till tidningen. Alltihop tycks så dråpligt hanterat att man skäms. 

Frågorna är många och det verkar som att S agerat utan konsekvenstänk, just det man brukar anklaga unga människor för att sakna!