Vem tror att strängare straff löser kriminalitet?

Insändare 30 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Av regeringens 34-punktsprogram är det enbart ett par som handlar om äkta proaktiv verksamhet. Majoriteten handlar om skärpta straff, mer avlyssning, enklare att få tillstånd för husrannsakan, fler häktningar, snabbare lagföring, hårdare straff för unga vuxna, och ökat skydd för vittnen. Vem tror att dessa åtgärder omvänder kriminella som redan som barn är inskolade i kriminalitet och som inte ser någon ljus framtid framför sig?

Nya fängelser kommer att byggas och fyllas. När dömda släpps efter avtjänat straff kommer vi att få ännu fler kriminella och våldsamma människor i samhället, och den onda spiralen växer. Nog kan vi bättre än så? Varje människa har en inneboende potential att förverkliga sig själv och bidra till samhället. Utbildning och arbete borde garanteras alla! Den reformen kostar inget, utan är en självbetalande investering som ger hög avkastning.

Det finns många jobb som behöver utföras i Sverige i den transformation som skall göra samhället äkta hållbart och resilient. Därför är det djupt oklokt att låta ungdomar gå outbildade eller arbetslösa. När ett samhälle upplever allt fler samhällsproblem så är det inte ett hårdare samhälle som löser problemen, utan istället radikala reformer som skapar sammanhållning, framtidshopp, förtroende och engagemang. Jag hoppas politiker inser detta!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa