Vems ansvar är egentligen vår miljö?

Är det rätt att andra ska städa efter sådana som inte bryr sig, undrar insändarskribenten efter att ha tagit hand om andras sopor.

Är det rätt att andra ska städa efter sådana som inte bryr sig, undrar insändarskribenten efter att ha tagit hand om andras sopor.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Insändare2023-06-14 08:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan verkligen undra vem som bär ansvaret för vår miljö på jorden. Stannade till på en parkeringsficka vid Strängnäs och där hade någon ställt en tom dunk för motorolja. Jag tog med den och slängde den där den skulle vara. Men är det rätt att andra ska städa efter sådana som inte bryr sig om vad de gör? Det är utländska lastbilar, säger någon. Det kan så vara men vi är väl människor som bebor vår jord. Hur ska mänskligheten klara upp miljöförändringarna när inte var och en använder sina huvuden till att tänka med?

För det första så kanske industrin och kommunerna kunde bli bättre på att minska och underlätta avfallshanteringen. På många ställen går det åt fel håll då de inför en massa regler och kostnader för oss konsumenter att bli av med skräpet. Om vi slutar att köpa så mycket skräp, då blir det andra toner i skällan.

Man har haft stora debatter för att lösa jordens miljöproblem de senaste 25 åren, utan att komma till synes någonstans. De för ungefär samma tankar som vi gör bland småfolket, när vi tycker att andra ska ställa upp först, sedan när andra gör som de ska, då kan vi göra något också. Fram till dess är det bara att ställa plastdunken när den är tom där det passar, för man ska ju inte ta jobbet från andra.

I dag är det en väldig händelse när en människa av 8 miljarder dör onaturligt. Men när djur och växtarter dör ut från jorden är det normalt. Och vi tycker inte att vi kan göra något åt det, medan de styrande lever gott på att ”det glömmer folk snart”.