Verksamhetschefen har fel om psykmottagningen

Det råder delade meningar om varför Flens psykiatriska mottagning måste flyttas till Kullbergska sjukhuset.

Det råder delade meningar om varför Flens psykiatriska mottagning måste flyttas till Kullbergska sjukhuset.

Foto: David Gagnert Dalgren

Insändare2019-09-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på verksamhetschef och specialistläkare Johan Hellströms insändare, publicerad den 20 september. Det är VISST en stängning av Flens psykiatriska mottagning, inte BARA en sammanslagning. Det kan omöjligen vara kostnadsneutralt, då bland annat hyreskontraktet gäller i ytterligare sju år och hyran är över en miljon kronor om året. 

Vi medarbetare på Flens psykiatriska mottagning tycker också att Flensbor som behöver psykiatrisk vård har rätt till jämlik och god vårdkvalitet. Detta har vi försökt att upprätthålla, trots ledningens ointresse att rekrytera psykolog och läkare till mottagningen. Ledningen har även successivt de senaste åren strypt hyrläkarresurserna till mottagningen, vilket naturligtvis påverkat oss andra i vårt yrkesutövande. 

Vi kan inte bemöta ledningens siffror, men en reducerad personalstyrka kan omöjligen tillgodose hela behovet. Om mottagningen inte får tillräckliga resurser, kan inte vården bedrivas enligt Hälso- och sjukvårdslagen. 

Det är beklagligt att Flens kommuns chefer och brukarorganisationerna, enligt Johan Hellström, uttrycker missnöje över mottagningen, men bristerna bottnar i ledningens oförmåga och bristande intresse för att driva psykiatriska mottagningen i Flen. 
Beslutet om flytten till Katrineholm har aldrig diskuterats med oss medarbetare, trots att det i regionens personalpolicy står att chefer ska ”skapa hälsosamma arbetsplatser genom prestigelöshet, delaktighet och dialog”. 

Vi hoppas innerligt att verksamheten i framtiden kommer att ta hands om och vården säkerställs för alla patienter i Flens kommun som behöver specialiserad psykiatrisk vård.