Vi behöver el – inte käbbel!

Insändare 19 december 2022 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till signaturen ”Uppryckning” i Ek den 14/12.

Att ägarna till ett företag väljer de styrelseledamöter som de anser bäst kunna driva företaget i den riktning ägarna vill, torde för de flesta vara en självklarhet. Signaturen ”Uppryckning” ser i stället detta som en ”häpnadsväckande teori” och anklagar mig för att sprida konspirationsteorier från en kloak.

Min källa är en nu pensionerad hög chef inom elkraftindustrin. Det kallar inte jag kloak. Uppgiften verifieras i nämnda tidning, som också hänvisar till andra källor, däribland MP-talespersonen. 

Men det viktiga idag är att titta framåt. Käbbel har vi fått nog av. Hur ska vi kortsiktigt kunna betala våra elräkningar? Vänsterpartiet har drivit att vi ska ha ett ”svenskt” elpris. Det kan ju låta lockande, Men inom EU gäller solidaritet före populistisk nationalism. Alla subventioner är fel sätt, eftersom de inte har utformats som kritikern tänkt. Man blir bara trött.

De allra flesta av oss har insett att det fossila beroendet måste brytas för klimatets skull. Ska det ersättas med el krävs långsiktiga, blocköverskridande lösningar där alla kraftkällor måste tas tillvara, vatten, kärnkraft, vind, sol och kanske vågor. Men det krävs tuffa beslut för det. Inte minst vad gäller att kreti och pleti kan hindra nya etableringar. För cirka hundra år sedan hade lapparna, som de kallades då, inte mycket att säga till om när sörlänningar kom och gjorde om renbeten, skogar och fiskeälvar till kraftverksdammar. En tankeställare; hur skulle Sverige ha utvecklats och sett ut idag utan den el vi fick därur?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa