Vi entusiaster svävar i ovisshet

Vad tycker de svenska partierna egentligen om EU-direktivet ELV? Det frågar sig Leif Lidberg. På bilden insidan på en Volvo PV (arkivbild).

Vad tycker de svenska partierna egentligen om EU-direktivet ELV? Det frågar sig Leif Lidberg. På bilden insidan på en Volvo PV (arkivbild).

Foto: Catrin Renlund

Insändare2024-04-04 13:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag besökte nyligen motormarknaden i ABB Arena, Rocklunda, Västerås tillsammans med några tusental andra. Där fanns bland annat MHRF (Motorhistoriska Riksförbundet) på plats för att informera om det senaste angående EU-direktivet ELV (End of Life Vehicle). Detta som kan komma att drabba veteranfordonskulturen mycket negativt. Bland annat genom att något så självklart som äganderätten till personlig egendom, i detta fall ett äldre fordon, riskerar att upphävas. Sådana kan, lite beroende på, komma att omhändertas av myndigheterna för destruktion – och det på ägarens bekostnad. Rätt horribelt kan man tycka.

Lite märkligt var då att finna att endast ett utav Sveriges åtta riksdagspartier, Sverigedemokraterna, genom bland andra EU-parlamentarikern Charlie Weimers, fann anledning att infinna sig för att informera om sitt ställningstagande. Vad övriga sju partier anser svävar vi motorentusiaster alltså i ovisshet om. Man kan då undra hur dessa sju tänker, lämnar de alltså över denna relativt stora väljargrupp helt i händerna på SD?

Möjligen kan de tycka att det finns så mycket andra betydligt viktigare frågor som bör styra väljarnas val. Men för min egen del, och många andra motorentusiasters, kommer det självklara i att få äga och renovera historiska fordon även i framtiden vara helt avgörande för vårt val till Europaparlamentet. Därmed kan det vara av intresse för oss att veta hur övriga partiers kandidater ställer sig i denna fråga – och det innan valet den 9 juni.