Vi elever behöver godare skolmat – så att vi orkar

Signaturen "En elev från Årbyskolan" efterlyser godare och mer näringsrik skolmat.

Signaturen "En elev från Årbyskolan" efterlyser godare och mer näringsrik skolmat.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Insändare2023-12-03 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag jag går in till matsalen så ser jag flera elever som har gått utan att ha ätit något. Det gör jag också ibland men för att jag inte ska svälta ihjäl mig då tar jag lite sallad och vatten.

Elever i skolan brukar oftast inte orka skoldagarna och blir trötta så att de gnäller på att de vill gå hem. Jag tycker att kommunen borde bestämma en bättre skolmat som elever tycker om, eller så kan man rösta mellan tre olika alternativ om vad för mat som ska lagas varje dag så att majoriteten av eleverna är nöjda med maten.

För det första behöver eleverna mer god mat så att de orkar med skoldagen. Samt om eleverna får i sig mat orkar de vilket leder till att de kan koncentrera sig och fokusera vilket i sin tur leder till att de kan prestera bättre och inte tänka på att de är hungriga.

Dessutom behöver maten vara hälsosamt så att elever och lärare som äter får bättre hälsa, kan växa och utvecklas i kroppen och få energi som de kan använda under lektionstid.

Jag förstår att vi borde vara tacksamma för att vi har mat att äta och att flera elever gnäller för bättre skolmat, men kommunen och skolan borde lyssna på eleverna och till och med lärarna så att eleverna får en jättelärorik och bra undervisning av lärarna och på detta vis kan eleverna få högre kunskaper och en bättre utbildning. 

Jag förstår att skolan och kommunen inte väljer en matsedel som elever inte gillar med mening, men jag föreslår att eleverna borde få vara med och tycka till om vad maten ska bli i skolan så att de orkar skoldagarna. Det skulle göra väldigt många elever och lärare glada och pigga.