Vi föräldrar är stolta över vad som byggts upp på Årbyskolan

5 juni manifesterades det på "Domustorget" för ett bevarande av Årbyskolans högstadium.

5 juni manifesterades det på "Domustorget" för ett bevarande av Årbyskolans högstadium.

Foto: Anne-Lie Andersson

Insändare2024-06-07 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av talarna under manifestationen mot den planerade nedläggningen av Årbyskolans högstadium den 5 juni var föräldern Pontus Langendorf. Det här är hans tal, skickat till tidningen som en insändare.

Den 28 maj möter jag min son och en av hans bästa vänner. Jag hinner knappt säga hej innan hon säger "Min mamma kommer inte få jobba kvar på Årbyskolan". Hon har, precis som jag, fått beskedet i V-klass och precis som jag är hon chockad.

15 dagar är vad vi får av kommunen. 15 dagar för vårdnadshavare att reagera när våra barns trygga lärandemiljö hotas. 15 dagar för elever att göra sina röster hörda när okunniga vuxna vill ta bort den trygga punkten i deras liv. För hur kan vi säga annat än att det handlar om okunnighet när kommunen agerar och kommunicerar som den gör?

Vi får höra att det inte handlar om pengar. Ändå ska personal sägas upp och lokaler stängas ner. Vi får höra att politiker och förvaltning inte behöver ta hänsyn till rådande lagstiftning och lyssna på barnen innan de tar ett beslut. De presenteras ingen analys, inget beslutsunderlag. Bara ett medeltal om gymnasiebehörighet utan redovisning av bakomliggande orsaker.

Den ansvarige politikern vänder bokstavligen oss vårdnadshavare ryggen och verkar nöjd med att lägga över skulden på lärare och elever. Det presenteras inte heller några svar eller lösningar. Vi hör inte ett ord om var våra barn ska få plats i stället. Inte ett ord om varför de som halkar efter skulle lyckas bättre någon annanstans.

Har Lina Axelsson Kihlbom (grundskolechef, reds. anm.) någonsin satt sin fot på Årbyskolan? Har hon pratat med någon av de föräldrar vars barn höjt sina betyg efter att de bytt till Årbyskolan, eller de vars barn kämpat och kämpat för att till slut orka gå på en (1) lektion? Nej Lina, du är inte skolminister i Eskilstuna. Förvaltningen är inte ditt departement, där beslut kan drivas igenom utan en demokratiskt förankrad process.

Den härskande klassen tror alltid att den vet vad som är bäst för den underlydande. Men i intervjuer bland barnen i Årby gjorda av Eskilstuna Stadsmuseum frågade man efter barnens trygga plats, deras favoritplats. Gång på gång återkommer samma svar: Årbyskolan.

Vi föräldrar är stolta över vad som byggts upp på Årbyskolan. Skolan mitt i byn, där alla hälsar på varandra i korridorerna, där högstadiebarnen självklart håller upp dörren för farmor och farfar som hämtar i förskoleklass, där eleverna är trygga även när skottlossningar avlöser varandra ett stenkast därifrån.

Nu är det upp till oss att kämpa för dessa barn och vår skola. Vi måste göra våra röster hörda, stå upp och visa att vi inte accepterar beslutet som kommunen försöker pracka på oss.

15 dagar mellan förslag och beslut. Barnen på Årbyskolan förtjänar mer än 15 dagar.