Vi fördömer beslutet att fängsla fader Aho

Turkiska regeringen med Erdogan i spetsen går åt fel håll, enligt insändarskribenterna, som kämpar för att munken  fader Aho ska friges.

Turkiska regeringen med Erdogan i spetsen går åt fel håll, enligt insändarskribenterna, som kämpar för att munken fader Aho ska friges.

Foto: Amel Emric

Insändare2021-04-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Onsdag den 7 april dömdes den syrisk-ortodoxe munken Fader Aho i Turkiet till ett fängelsestraff på två år och en månad. Fader Aho anklagas för att han gav mat till två personer, det visade sig därefter att de är PKK-medlemmar

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sätter religionsfriheten och människors rättigheter på spel för att rädda sin popularitet bland islamisterna i syfte att vinna nästa val och sitta kvar vid makten. De signaler Erdogan skickar gör tusentals assyrier, syrianer, kaldéer och armenier oroliga över icke-muslimska minoriteters framtid i Turkiet.

Allting började under 2018 när två personer kom till klostret och bad munken Aho om mat. Den 9 januari 2020 blev han tillsammans med flera invånare gripna av den turkiska militären. 

I början av processen anklagade turkiska myndigheterna munken för att han är själv var medlem i PKK, dock ändrades anklagelsen under processens gång till samröre och för att han hjälpte medlemmar tillhörande en förbjuden organisation i Turkiet.

Vi tycker att en av de viktigaste uppgifterna för en regering i ett demokratiskt land är att skydda sina medborgare för att få leva kvar i sina hemländer och fritt utöva sin religion. 

Vi förväntar oss av Sveriges att regeringen använder sina diplomatiska kanaler för att frige munken fader Aho. 

Turkiska regeringen med Erdogan i spetsen går åt fel håll.