Vi har alldeles för långa raster i skolan

Skoldagen skulle kunna bli mer effektiv, anser skribenten.

Skoldagen skulle kunna bli mer effektiv, anser skribenten.

Foto: Claudio Bresciani (TT)

Insändare2023-12-13 06:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att schemana vi får i skolan skulle kunna förbättras väldigt mycket. Vi har alldeles för långa raster, jag skulle personligen verkligen uppskatta kortare raster så vi kan gå igenom dagen snabbare.

Till exempel, på tisdagar och onsdagar har jag två raster som är 50 minuter långa, tänk vad onödigt. Jag skulle till och med hellre ha en lektion under den tiden så vi åtminstone gör något produktivt.

Jag förstår argumentet att lärarna har andra lektioner de måste vara vid så ibland blir schemana dåliga. Jag tycker att det här är sant men det finns två lösningar enligt mig. 

Min första lösning är att anlita fler lärare av uppenbara anledningar, med fler lärare blir det lättare för lärarna att hantera sina lektioner vilket resulterar till en förbättring i elevernas schema.

Min andra lösning är inte direkt en lösning men jag skulle kunna tänka mig att det finns flera lärare som har längre raster än de föredrar. Det här är bara spekulation men det känns som att lärarna också skulle kunna tänka sig att ha kortare arbetsdagar med mindre rast.

Jag förstår också att det finns elever och lärare som hellre föredrar längre arbetsdagar med mer rast, men från vad jag hört så är det majoriteten som håller med mig. Jag tycker bara att det är lite frustrerande då man har flera timmar av rast i en skoldag och man slutar klockan tre då man skulle kunna slutat klockan ett, till exempel.