Vi har fått uppleva demokrati på riktigt – i Flen

"Vinsten visar vilka krafter och kunskaper som finns där ute i stugorna", skriver Carl Landsberg med anledning av beslutet om Kyrkskolan i Mellösa nyligen.

"Vinsten visar vilka krafter och kunskaper som finns där ute i stugorna", skriver Carl Landsberg med anledning av beslutet om Kyrkskolan i Mellösa nyligen.

Foto: Privat

Insändare2024-03-07 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har krutröken lagt sig i det kommunfullmäktige som skulle bli det stora slaget om Kyrkskolan i Mellösa.

Det blev inget stort slag. 

Det blev inte ens ett litet slag. 

Det blev en promenadseger för folket och demokratin! En seger för landsbygdsutveckling, i en tid då tjänstemän vill göra det enkla och centralisera.

Nu är tiden att börja reflektera över det som hände. 

En bred majoritet, från SD till V, gick på landsbygdens linje. Inte på grund av argument om till exempel föräldrars oro eller att det är synd om barnen vid en avveckling. Nej, man gick på landsbygdens linje med argument om ekonomi, utveckling, framtidstro.

Det är något stort. Riktigt stort.

För Flen som kommun var detta kommunfullmäktige förmodligen avgörande. Man satte stopp för tjänstemannastyret och S flathet inför det. Men man satte också ett exempel för andra kommuner i liknande situation: våga ta kontrollen.

Vi fick höra pålästa lokalpolitiker gå upp och plocka sönder S och tjänstemännens försök till avveckling så minutiöst att det nästan var pinsamt att följa. S försökte fäkta tillbaka, men deras efteranalys torde vara enkel: vi skulle bara suttit tysta.

Vinsten är inte bara politisk. Det är även en stor vinst för lokalengagemanget. Det visar vilka krafter och kunskaper som finns där ute i stugorna. Krafter och kunskaper som lokalpolitikerna har lyssnat på. Demokrati på riktigt. I Flen.

Tänk när vi invånare nu kan rikta detta engagemang mot utveckling i stället för att behöva kämpa om det som borde vara självklart.