Vi kan vara för Nato men emot kärnvapen

Ingen vettig människa vill ha krig, allra minst ett kärnvapenkrig, skriver signaturen "Fredsälskare men ändå Nato-vän". Bilden är från en Natoövning i Norge i år.

Ingen vettig människa vill ha krig, allra minst ett kärnvapenkrig, skriver signaturen "Fredsälskare men ändå Nato-vän". Bilden är från en Natoövning i Norge i år.

Foto: Anders Wiklund/ TT

Insändare2022-05-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren "Kan vi vara för Nato och mot kärnkraft?" Publicerad den 9 maj.

Svar till Ingegerd Municio, som den 9 maj undrade om man kunde vara emot kärnvapen, men samtidigt vara för ett Natomedlemskap.
Svar - ja. Det är möjligt att ha två tankar i huvudet samtidigt. Ingen vettig människa vill ha krig, allra minst ett kärnvapenkrig. Av den orsaken kan man vara emot kärnvapen. Av samma orsak kan man även vara för ett Nato-medlemskap, ifall vi vill bevara den svenska demokratin och freden i läge av invasion. Som det ser ut nu finns ett hot från Ryssland, som oprovocerat invaderat en fredlig demokrati (Ukraina). Ryssland är ett av de länder i världen med högst andel kärnvapen. Inga garantier finns för att de inte invaderar även Sverige. Ryssland har tidigare haft som krav på Sverige och Finland att inte gå med i Nato - genom att gå med i Nato får vi inte bara stöd i händelse av invasion. Det är också en politisk markering mot Ryssland, och så även indirekt även mot kärnvapen.
Exceptionella tider kräver exceptionella beslut. Ingen vill ha krig, ingen vill ha kärnvapen. Men i händelse av invasion kanske vi bör lägga den lyxiga tanken på en kärnvapenfri värld åt sidan, och fokusera på att kunna försvara oss. I mindre turbulenta tider kanske frågan om kärnvapnets vara eller icke vara kan bli aktuell igen.