Vi måste ta till det enda medel vi har mot gässen

"Bekymrad medborgare" tycker det är dags att avlägsna gässen en gång för alla.

"Bekymrad medborgare" tycker det är dags att avlägsna gässen en gång för alla.

Foto: Nils Olin

Insändare2024-06-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilstabadet är en plats som vi måste ta tillvara på. Det är en central badplats som tillgodoser alla de behov som bad-, sol- och grillsugna kan tänkas ha.

När jag var ung var det en väldigt välbesökt plats. Människor tog då tillvara på möjligheten till bad, solning och grill när sommaren väl kom. I dag satsar kommunen på att bygga ut nya volleybollplaner för att öka antalet besökare. Men vad gör det när gässen tillåts fylla det utrymme som människor lämnat bakom sig?

Över hela stranden, bryggan och gräsmattan ligger det avföring från gässen. Kommunens miljonsatsning är bortkastade pengar om vi inte tar till det enda alternativ vi har för att få bort gässen.

När vargarna eller älgarna blir för många så skjuts de i förebyggande syfte. Är inte människan en del av naturen? Kan vi inte i förebyggande syfte, för människosamhällets skull, skjuta bort de gäss som förstör Vilsta badplats eller ha högtalare som spelar högt ljud av skottlossning för att skrämma iväg dem? Den naturliga instinkten som gässen har, för att överleva, kommer göra att de undviker Vilsta eftersom de då lär sig att här är en plats som man inte lämnar levande om man som gås besöker den.

Dessutom har gässen även tagit över delar mer centralt som till exempel runt Stadsparken, där många barn och familjer befinner sig. Även där skiter de ner och förstör. Hur länge ska detta få pågå innan vi begränsas i vår användning av staden på grund av kanadagäss?

Skattebetalare finansierar offentlig verksamhet och dessa skattebetalare vill ha tillgång till rekreationsområden, allmänna badplatser och lekplatser när vädret i detta kalla land tillåter. Det är viktigt för folkhälsan!

Offentlig verksamhet har därför nu ansvaret att lösa detta problem för invånarnas skull. Politiker, tjänstemän och ni andra med inflytande, det är dags att ni löser problemet omgående!

undefined
Bryggan i Vilsta, totalt nerbajsad.
undefined
Stranden i Vilsta, totalt nerbajsad.
undefined
De skyldiga till bajskaoset.