Vi på Årbyskolan har länge levt i en tystnadskultur

Vi är flera som kunde se det här komma, skriver personerna bakom signaturen "Några som står bakom rättvisa".

Vi är flera som kunde se det här komma, skriver personerna bakom signaturen "Några som står bakom rättvisa".

Foto: Joakim Serrander

Insändare2024-06-16 20:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under den senaste tiden har skolledningen på Årbyskolan fått mycket stöd med anledning av avvecklandet av Årbyskolans högstadium, men det finns en annan sida som också bör lyftas.

Vi är flera som kunde se det här komma, och vi väntade oss de här konsekvenserna med tanke på hur skolledningen har agerat. Ledningen får nu stå till svars för sina handlingar.

Beslut som fattas på skolan fattas på ett odemokratiskt sätt, och de här besluten får inte ifrågasättas eller överklagas på något vis. Exempelvis prioriteras obehörig personal över legitimerade lärare.

Personalen på Årbyskolan har drabbats långt innan det här beslutet. Den här insändaren pratar för många som har tystats ner på Årby och som än i dag är rädda för att förlora sina tjänster och därför väljer att fortsätta hålla tyst om ledningen.

Givetvis har just Årbyskolan fått det kämpigare inte bara på grund av kommunens ekonomi, men även på grund av området som skolan ligger i, vilket inte går att ändra på en dag. De som har huvudansvaret för att höja resultaten på skolan har uppenbarligen misslyckats med sitt uppdrag, och statistiken ljuger inte.

Det finns orsaker som har påverkat de här resultaten. På en skola bör det råda en hälsosam arbetsmiljö så att inte kompetent personal efter kompetent personal känner obehag efter möten, går in i väggen, sjukskrivs och till och med byter arbetsplats.

Inte nog med de här orättvisorna, ledningen står även bakom utfrysning, vuxenmobbning och diskrimineringar på arbetsplatsen.

Vi har länge levt i en tystnadskultur. Bryt den här kedjereaktionen, våga vara ärlig och låt alla ansvariga (inte bara förvaltningen) få stå till svars!