När man kommer till en ny stad läser man gärna lokaltidningen för att göra sig en bild av staden man kommit till. Om man skulle komma till Eskilstuna som besökare och öppna Eskilstuna-Kuriren, vilken bild skulle man få av staden?
De artiklar som handlar om Eskilstuna kan handla om nyheter från husmäklarfronten, om brottsmål i tingsrätt eller rättsärenden som gått vidare till nästa instans, om besvär vid pendling till eller från staden, om gatuarbeten eller om den kriminalitet som förekommer i staden.
Den bild Eskilstuna-Kuriren förmedlar passar in i temat vad vi som ortsbor kan få gnälla över. Förmodligen är det sådana artiklar som är "klickvänliga".
Eskilstuna-Kuriren har blivit en sådan tråkig tidning, som mest inspirerar till gnäll, att jag undrar varför jag skall fortsätta betala dyrt för denna prenumeration. Tidningen förmedlar ytterst sällan några positiva nyheter om allt fantastiskt fint som finns i den här staden.
Varför rapporterar man inte om de goda insatser som görs för att lyfta utsatta områden, till exempel de arbeten som utförs där av Kulturskolan?
Varför berättar man inte om Brobygget, Årbyföreningen och andra föreningar som finns i olika områden och som samlar barn och vuxna i meningsfulla aktiviteter?
Varför beskriver man inte det stora utbud av olika slags musik som finns i staden, som körer i kyrkor och i andra verksamheter, verksamheten på Balsta, och studieförbundens musikverksamhet?
Varför rapporterar man inte från den mängd av föreningar som samlar människor med olika intressen, som olika idrotter, scouting, teater, konst, frimärken, släktforskning med mera? Kommunen har många föreningar och samlingspunkter för Eskilstunabor med rötter någon annanstans, varför beskrivs inte dessa föreningar?
Varför informerar man inte om var man kan få stöd, till exempel hos Bris, Ungdomsjouren Fria, Moa, Eskilstunas många kyrkor, olika patientföreningar som till exempel Strokeföreningen och andra? På Eskilstuna Kommuns hemsida kan man hitta vilka föreningar som finns i kommunen.
SVT har i Rapport börjat att dagligen rapportera om positiva nyheter runt om i landet. Eskilstuna-Kuriren borde inspireras av detta och ta upp det som är positivt i vår stad, beskriva vardagshjältar och olika verksamheter som bidrar till att göra vår stad så fantastisk. Som det är nu är tidningen knappt läsvärd på grund av sitt ensidiga och trista innehåll.
Vi behöver så innerligt väl få nyheter om det goda arbete som utförs, som motvikt till allt dystert tidningen mestadels skriver om!
Ann-Sofi Karlsson
SVAR DIREKT:
Ett av våra uppdrag som lokaltidning är att skriva om och upplysa kring de sakerna som engagerar de boende i vårt lokalsamhälle mest och som påverkar många i deras vardag. Där ingår politiska beslut, nedskärningar, missförhållanden, konflikter och brott. Negativa nyheter med svarta rubriker. Men om inte vi skulle skriva om det – vem skulle göra det då? Det är sällan (eller aldrig?) som föreningar, makthavare, kulturutövare eller de som är engagerade i idrottsklubbar själva avslöjar eller brett informerar om de misstag eller missförhållanden som utspelar sig i deras organisationer. Om vi inte skrev – hur skulle då Eskilstunaborna få veta hur det ligger till? Däri ligger vårt kärnuppdrag och vi kommer alltid att ha en övervikt mot det som uppfattas som "negativa nyheter".
Vi har också i uppdrag att skriva om det som händer i vår stadsbild och som berör många. Vägarbeten, korsningar som stängs av, vattenläckor, blåljusutryckningar, bostadspriser, butiker som öppnar och stänger. Det här är en typ av innehåll som läses av allra flest och som merparten av våra prenumeranter förväntar sig att få när de går in på vår sajt.
När vi mäter läsarnas engagemang ser vi också att artiklar som handlar om att olika föreningar eller organisationer gör det som förväntas av dem och som är deras grundläggande uppdrag – så bryr sig inte våra läsare. Att en kör existerar och sjunger, eller att en förening samlar barn och vuxna är toppen, men det är inte nödvändigtvis något som vi på tidningen behöver uppmärksamma. Däremot har vi för vana att uppmärksamma när något speciellt händer. Till exempel har vi skrivit om Brobygget som en positiv kraft under en period då skjutvapenvåldet härjade i Eskilstuna, och hur Mötesplats Årby jobbar för att vända trenden i en våldsdrabbad stadsdel.
Och att det behövs positiva nyheter för att väga upp eländet håller jag helt med om. En bra mix ska alltid vara en nyhetstidnings ambition. Där kan vi säkert bli bättre, och vi tar gärna emot tips på spännande människor med speciella historier eller annorlunda sätt att leva som kan inspirera våra läsare. Och bara för att vi inte vinjetterar vårt positiva innehåll så som SVT gör, betyder det inte att det inte finns.
För att synliggöra det kommer här en lista på 15 artiklar från de senaste veckorna där fokus ligger på något positivt och kul:
Här plockas 150 000 tulpaner – varje dag
Ny festival till Eskilstuna – Marit, 29, köpte biljett på nolltid
Här minglar eskilstunaborna med näringslivstopparna
Här finns Eskilstunas bästa skolmat
Åsa, 50, fick drömpresenten – blev "Bullfru"
Thomas driver unik butik i Torshälla
Udda händelsen i Ellfolk arena
Här går nio älgar – precis utanför Marias hus
Åskag över 14 meter – nosade på svenska rekordet
Eskilstunaprofilens babylycka – följde matchen från avdelningen
Sofia, 25, nära sin stora dröm
Doldis från Eskilstuna tävlar i Mello – med helt nytt band
SaraLi, 36, är en av Sveriges mäktigaste på sociala medier
Fotbollstalangen Rio Svensson gör filmdebut
Nya trenden för att spara tusenlappar på studenten
Ulrika Sjöblom
Chefredaktör och ansvarig utgivare