En mask som ska skydda mot utifrån kommande viruspartiklar måste täcka både näsa och mun. En frisk person andas ju väl så mycket genom näsan som genom munnen. Ett munskydd ger alltså inte ett fullständigt skydd. Ett skydd som täcker både näsa och mun borde kallas för ”skyddsmask”.
Materialet i en skyddsmask mot virus ska kunna släppa igenom luft men inte viruspartiklar. Jag efterlyser klara informationer om vilka skyddsmasker på marknaden som klarar den uppgiften. Om man sitter hemma och syr en skyddsmask av tyg är väl risken stor att det inte blir ett bra virusskydd.
Det fina med en bra skyddsmask är att den har dubbel effekt. Dels skyddar den mig som bär den mot virus från omgivande personer, dels skyddar den omgivningen från virus som jag själv bär och sprider. Det måste vara extra viktigt eftersom det har konstaterats att vissa människor är smittade utan att ha några symtom.
Även om en skyddsmask inte stänger ute virus till 100 % så borde det ändå vara fördelaktigt att bara små mängder virus tränger igenom. Mitt immunförsvar kanske är starkt nog att kunna hantera en liten mängd.
WHO har en längre tid uppmanat alla människor i världen att bära skyddsmask. Många länder har sådana krav. Ibland gäller kraven tillfällen där det är svårt att undvika trängsel. Det svenska företaget Ericsson har nyligen infört krav på skyddsmask för alla anställda på jobbet. Varför drar Folkhälsomyndigheten benen efter sig?