Bedragarna hittar dina uppgifter alldeles för lätt

Det är alldeles för lätt för bedragare att hitta personliga uppgifter, som används för att lura av framför allt äldre människor pengar, skriver Liberalerna.
Det är alldeles för lätt för bedragare att hitta personliga uppgifter, som används för att lura av framför allt äldre människor pengar, skriver Liberalerna.

Debatt 26 april 2023 08:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla har vi fått sms från ”banken” som uppmanar en att följa den här länken eller ringa det här numret för att ens konto är kapat. Bakom detta gömmer sig bedragare som är på jakt efter sitt nästa offer. Det har det gjorts alltför lite. Bedrägerierna mot svenska hushåll måste stoppas.

Telefonbedrägerier har ökat lavinartat de senaste åren. Bara förra året handlar det om över 600 miljoner kronor som folk anmält stulna, en ökning från 2021 med 83 procent. Mörkertalet uppskattas också vara stort. Polisen beskriver hur det är en del av den organiserade brottsligheten och att man riktar in sig på allt äldre personer.

Varje brottsoffer får lida dubbelt. Dels drabbas man när livsbesparingarna försvinner till bedragare. Dels leder det till en känsla av otrygghet och att tilliten till sina medmänniskor försvinner. Därför är det bra att polisen och bankerna nu har en aktiv kampanj för att förebygga den här typen av brottslighet. Men mer behövs.

Det är alldeles för lätt för bedragare att hitta detaljerade uppgifter om dig. En snabb google-sökning och de vet mer om dig än dina vänner gör. Ditt personnummer, dina taxeringsuppgifter, hur många bilar du äger och vad din bostad är värderad till finns för alla att söka upp enkelt på nätet. Det är serverat på ett silverfat för den som vill lura och bedra. 

Liberalerna anser att det måste finnas begränsningar för hur man ska få sätta upp register med människors personuppgifter, för det handlar inte bara om människors integritet utan också deras säkerhet.

De kriminellas verktyg för att bedra är telefonen och telefonbolagen behöver agera mer resolut. De måste själva aktivt rensa bort de nummer som är bedrägliga. Lagstiftningen måste innehålla tydligare spelregler och ansvar till aktörerna att hålla de kriminella borta från sina system.

I Finland har man infört ett förbud mot att manipulera och maskera nummer. Detta gör man för att stoppa möjligheten att det kan se ut som att buset ringer eller sms:ar från banken. Det bör införas även i Sverige.

Alla intäktsströmmar till gängen ska strypas. Att man riktar in sig på äldre och deras livsbesparingar gör att det knyter sig en extra gång i magen. Nu är det stopp för bedrägerierna mot svenska hushåll.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa