Svar på insändare – så funkar avgifterna för vården

Majo Brostedt (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande, bemöter en tidigare insändare.

Majo Brostedt (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande, bemöter en tidigare insändare.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-07-22 18:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Kommunen stjäl min mammas pengar" som publicerades den 15 juli.

Jag vill börja med att säga Tack till din mamma för att hon allt hon har gjort i sina verksamma år, slitit hårt, hon har gjort ett otroligt fint och viktigt arbete för andra människor.

Sen vill jag starkt ta avstånd och säga ifrån angreppet mot vår Kommunstyrelseordförande, Jimmy Jansson. Ingen ska motta personangrepp, oavsett vad vi valt för uppdrag eller yrke i livet. Lika lite som vi själva vill bli utsatta, vi vill heller inte, att vår mamma, pappa, barn, kollega eller familj ska bli utsatt för angrepp eller bli illa behandlade. Jimmy är min kollega, han är pappa och någons son, han ska inte utsättas för personangrepp. Han ska inte klä skott för avgifterna som gäller för vård- och omsorg.

Det finns en tydlig lagstyrning om avgifterna och att avgiften inte ska tas ut i för stort belopp, det finns maxtaxa som styr taket på avgifterna inom vård- och omsorg. Det finns även ett förbehållsbelopp efter att de nödvändiga avgifterna är betalda som beslutas av riksdagen varje år. Förbehållsbeloppets syfte är att du ska kunna ha kvar en summa som sedan täcker dina normala levnadskostnader såsom mat, kläder, hygienartiklar etcetera.

För 2024, är förbehållsbeloppet fastslaget av riksdagen för dig som lever ensam 7062 kronor eller om du är sambo är beloppet 5 762 kr per person. Maxtaxan, betyder att avgifterna för omsorgsavgiften, korttidsboende. hemtjänst, trygghetslarm och dagverksamhet sammanlagt inte får överstiga 2575 kronor per månad, detta är det samma i hela landet. 

En historisk återblick, hur vi fick avgifter inom vård och omsorg, skedde det i två omgångar, detta var innan ädelreformen.  År 1971 beslutade riksdagen att kommunerna fick ta ut differentiera avgifter för vård och omsorg, år 1981 beslutade riksdagen även att dessa avgifter skulle tas ut även på den tidigare långvården som bedrevs av dåvarande landstinget. En plats på ålderdomshem som det hette då, togs det ut en helackorderingsavgift om 70 procent av folkpensionen och 80 procent av övrig inkomst. Idag finns inte inackorderingsavgiften. I början 2000-talet drev den tidigare Socialdemokratiska regeringen och pensionärsorganisationerna igenom så att förbehållsbelopp samt maxtaxan kunde införas i Sverige, Riksdagen beslutade införandet år 2001,

Maxtaxan, ditt avgiftsutrymme beräknas på vilka inkomster du har och ditt förbehållsbelopp (boende och minimibelopp för levnadsomkostnader). Det kan innebära att om du har låga inkomster som bara räcker till boende och minimibeloppet, då blir avgiftsutrymmet 0 kr dvs då kommer du aldrig att betala något för dina insatser, omsorgen. För att du och din mamma ska få rätt avgift för omsorg och insatser, är anmälan om inkomstuppgifterna för vård och omsorgsavgifterna viktigt. Där finns bra handläggare att få kontakt med, vid behov. 

Om du som anhörig upplever att det luktar urin, att våra traditioner eller att kommunikationen inte fungerar så vill jag gärna att du tar kontakt med ansvarig enhetschef, för jag vill att din mammas omsorg blir god. 

Avslutningsvis vill jag säga att vi människor är samhället, det klimat som vi bidrar med blir det samhälle vi får och jag vill att vi tillsamman verkar för ett gott samhälle.