Nu pekas det med hela händer i ett försök på att rädda sig själv

Jimmy Jansson (S) Senior material Europe AB.

Jimmy Jansson (S) Senior material Europe AB.

Foto: Joakim Serrander, Niklas Holm

Eskilstuna2024-07-11 12:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Jag tycker att vi alla ska vara på tå och ha oroskänslan aktiverad tills vi får klara besked från Senior om hur det här ska gå till", säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Vi? Ska vi vara på tå? Ja, nu verkar det som att invånarna i Eskilstuna alltid måste vara på tå. Kommunstyrelsen och dess ordförande har klampat runt på hälarna länge och nu öppet kritiserat processer som är till för att stoppa utsläpp av livsfarliga kemikalier. Er roll i det hela är allt annat än obetydlig, den är omfattande.

I ett försök på att rädda sig själv pekar Jansson med hela handen och försöker lägga över allt ansvar på Senior materials; 

”I grund och botten tycker jag att Senior behöver kliva fram och vara transparent. De behöver förstå att de är en del av Eskilstuna och då kan man inte sitta i sitt hörn och skapa oro hos oss utan behöver vara öppen, rak och ärlig och möta Eskilstunaborna, både oss i politiken och medborgarna i stort.” 

Visst, att Senior materials fifflat med ritningar, varit vaga gällande informationen kring alla utsläpp, och inte precis kan beskrivas som transparenta finns det inget tvivel om. (Faktisk borde 20 st fler skorstenar än planerat ge fog för att temporärt stänga ner hela verksamheten.) 

Men när blev det ett vinstdrivet utländskt företags jobb att skydda invånarna i Eskilstuna? Deras jobb är att tjäna pengar, kosta vad det kosta vill. Och för Eskilstunaborna kommer det bli dyrt.

Det är kommunstyrelsen och dess ordförande som bär huvudansvaret för denna skandal. Det är de som lobbat och fulspelat för att få företaget hit. Det är faktiskt fulspel att ”trycka på” för att processen ska gå så snabbt som möjligt, när det egentligen finns anledning till att dra i handbromsen. Jörgen Johansson, enhetschef på miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Södermanland vittnar om påtryckningar från politiken om att inte vara besvärliga och Katja Nesterinen, som jobbar på miljöförvaltningen på Eskilstuna kommun, berättar att kommunen nekat miljöförvaltningen att ge över ansvaret för tillsynen på Senior Materials till Länsstyrelsen. Varför? Varför vill inte kommunstyrelsen att de som är mest kompetenta på området och har närmast kontakt med Naturvårdsverket ska få sköta tillsynen? Det hela framstår som ytterst märkligt och misstänksamt. Om det nu är så otroligt viktigt ”att de här miljöprövningarna ligger utanför kommunerna, att det är andra organ och myndigheter som granskar utan risk för att klåfingriga kommunalråd skulle kunna se mellan fingrarna för att få etableringar”, är det inte lika viktigt att tillsynen av samma verksamhet inte riskerar att kladdas ner av nämnda klåfingriga kommunalråd? 

Eskilstuna kommun pratar ständigt om att vara en attraktiv stad och om att locka högutbildade människor hit (som nu då inte kan etablera familj här med potentiell risk för fosterskador). Man blir inte en attraktiv stad av att locka hit verksamheter och industri till vilket pris som helst. Tvärt om.

Satsa på dem som redan finns här, barnen, skolan, vården, kulturen, så ska ni nog se att sysselsättningsgraden också kommer öka, med tiden. Allt som är värt att satsa på kräver stora långsiktiga investeringar, utan krav om omedelbar vinst. 

Och nej, det är inte att satsa på de som redan finns här, att erbjuda jobb med lite cancer på köpet.