Miljöbalken förbjuder giftet metylenklorid

Metylenklorid har högre densitet än luft, vilket kan medföra en "downwash"-effekt där gasen faller ner mot mark, fält och hus.

Metylenklorid har högre densitet än luft, vilket kan medföra en "downwash"-effekt där gasen faller ner mot mark, fält och hus.

Foto: Siri Flovin

Eskilstuna2024-07-30 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen Janne L frågar sig i en insändare i EK apropå Kemikalieinspektionens dispens till Senior Material att släppa ut 900 ton metylenklorid över Eskilstuna: "Hur kan det vara så farligt om det ligger inom ramen för det som godkänns enligt miljöbalken?"

Problemet är att det inte ligger inom ramen för det som godkänns enligt miljöbalken. Eftersom metylenklorid kan ge upphov till cancer, missfall, fosterskador och demens är ämnet totalförbjudet i Sverige sedan 30 år tillbaka. Dispensen går alltså emot ”det som godkänns enligt miljöbalken”.

Mark- och miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt (Mål nr M 627-23, 2023-03-02) avslog också företagets begäran om dispens. I domen skrivs det: ”Utsläppet av metylenklorid till luft vid normaldrift kommer att uppgå till ca 900 ton per år. Under riskbedömning angavs vidare att en metylenkloridbrand kan innebära spridning av de giftiga och frätande gaserna fosgen och väteklorid samt att utsläpp av metylenklorid vid exempelvis lossning kan innebära spridning av metylenkloridånga.”

Vidare skriver domen: ”Men hänsyn till metylenklorids farlighet, utsläppets storlek på 900 ton per år till luft och risken för allvarliga konsekvenser vid brand och olyckor kan bristerna i samrådet inte avhjälpas inom ramen för pågående tillståndsprövning. Ansökan om tillstånd ska därmed avvisas.” Samt: ”Dessutom konstateras att bolagets beslut att använda ammoniak som
köldmedium redovisades först efter remissbehandling av ansökan. Det innebär att de risker som ammoniak kan utgöra för omgivningen inte redovisades i samrådsunderlaget eller inlämnad ansökan och miljökonsekvensbeskrivning. Det är dock utebliven redovisning
avseende metylenklorid i samrådsannonsen och direktutskicken som utgör grunden för avvisning.

Det är verkligen underligt att Kemikalieinspektionen ändå beviljat ett undantag från lagen som förbjuder utsläpp av detta mycket farliga ämne. Därför driver vi en protestkampanj för att få företag och myndigheter att tänka om. Vi uppmuntrar alla att ansluta sig till denna kampanj.