Räddningstjänsten i Eskilstuna tar brandmanstestet till Friskis och svettis

Brandmän från orten tenderar att stanna på orten. Räddningstjänsten satsar den här veckan extra på att locka fler lokala förmågor till stadens styrkor.

Daniel Grandell från Eskilstuna funderar på att bli antingen brandman eller ambulanssjukvårdare. Han var först ut av alla på bandet.

Daniel Grandell från Eskilstuna funderar på att bli antingen brandman eller ambulanssjukvårdare. Han var först ut av alla på bandet.

Foto:

Eskilstuna2017-01-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

‒Vi testar en liten idé, för att nå en bredare massa. En del av syftet är att informera Eskilstunabor och locka dem till något av våra yrken. Brandingenjör är till exempel ett bristyrke i dag, berättar projektledaren Ulrika Kärrvall, HR-strateg på miljö- och räddningstjänstförvaltningen i Eskilstuna.

Satsningen görs tillsammans med Friskis och svettis i Eskilstuna, och under några timmar varje dag hela den här veckan finns personal från räddningstjänsten på plats för att informera och låta intresserade genomföra det så kallade brandmanstestet. Ett test som avgör om man har den fysik som yrket kräver.

Testet går ut på att iklädd full rökdykarmundering på 24 kilo gå sex minuter på ett rullband i kraftig lutning. Instruktören håller hela tiden koll på testpersonens puls, och den kan bli hög mot slutet.

En av dem som testade sig på Friskis under måndagseftermiddagen var Emelie Olofsson från Näshulta.

‒Det var kul att testa. Jag funderar på att bli brandman, på deltid, och jag blev lite inspirerad nu, sa hon efteråt.

Själva testet fixade hon med bravur.

‒Det var lättare än väntat!

Vid ett bord strax bredvid pustade Daniel Grandell från Eskilstuna ut efter sina sex minuter på bandet.

‒Det var jobbigt, men inte så jobbigt som jag trodde. Det värsta var värmen och att det sög i vaderna, sa han.

Han utesluter inte heller en framtid med blåljus på taket.

‒Det är väldigt lockande, jag funderar även på att bli ambulanssjukvårdare. Jag skulle vilja jobba med någonting som gör skillnad.

Att varken Emelie Olofsson eller Daniel Grandell lät sig knäckas av den kraftiga lutningen och värmen innanför larmstället är ett tecken i tiden, om man ska tro projektledaren Ulrika Kärrvall.

‒Många motionärer tränar hårdare i dag än vad motionärer gjorde för 25 år sedan, och har fysik nog att klara det här, säger hon.

Brandmanstestet

Testpersonen ska iklädd rökdykarutrustning (larmställ, tuber och mask) som väger runt 24 kg klara att gå på rullband i 4,5 kilometer i timmen i 12 procents lutning i sex minuter. Det är grundkravet för att komma in på utbildningen. För att sedan få arbeta som brandman kan man behöva klara ännu mer, det beror bland annat på i vilken ålder man är. En 38-åring ska till exempel klara det hela i 14 procents lutning i en hastighet av 5,2 kilometer i timmen.