Socialdemokratin i Eskilstuna är stendöd

"Den nu rådande situationen är en förolämpning av det demokratiska systemet", skriver signaturen "Socialdemokrat – på riktigt!". På bilden stadshuset i Eskilstuna (arkivbild).

"Den nu rådande situationen är en förolämpning av det demokratiska systemet", skriver signaturen "Socialdemokrat – på riktigt!". På bilden stadshuset i Eskilstuna (arkivbild).

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-04-11 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med lägervaktsretorik ordföranden i kommunstyrelsen (Jimmy Jansson (S) reds. anm.) bemöter den senaste tidens kritik från lärarfacken. I den starkt högerlutande lila koalitionen finns ingen politik att tala om, endast tekniska omständigheter om fördelningen av den kommunala ekonomin. En ekonomi som helt korrekt urholkas kraftigt av inflation och där varje form av kompensation kallas för ”satsning” på ett lite Orwellskt nyspråk. Således inget märkligt om det stramar i budgeten.

Men demokrati bygger på att politiska partier har olika program och visioner för samhället. Saknas denna dynamik blir politiken en charad där makt- och inkomstdrivna politiker bärs fram av det allmänna ointresset för kommunpolitik. Tjänstemannapolitikerns informationsövertag blir ofta verktyget med vilket man kan kväva oppositionella synpunkter. Kanske en sorts härskarteknik för att kväva ett demokratiskt samtal.

Men ordföranden vill ha ett samtal – om ”hur de pengar vi vet finns, används”. De 8 000 personer som i dag saknar arbete bör fås att skärpa sig och ta de tusentals lediga jobb som finns. Han ser också att det finns en del lata element i den kommunala organisationen som möjligen är en del av problemet.

Det är möjligen en feltolkning, men han nämner också att friskolor med samma skolpeng samtidigt driver skola och lämnar miljoner till aktieägare. Skall det läsas som att kommunala skolor är mindre effektiva så är det en uppseendeväckande tunn analys för en socialdemokratisk politiker. Man får en känsla av att herr ordföranden är missnöjd med sina undersåtar och saknar politisk kompass. Detta vill han dessutom prata om.

Ordföranden nämner inte regeringens svältkur för kommuner och regioner och helt ensidiga satsning på försvar och ordningsmakt, kanske borde kommunal skatteutjämning ligga en socialdemokratisk politiker nära. Men så är det alltså inte i Eskilstuna.

Socialdemokraterna i stan borde antingen hjälpa ordföranden att ta steget till det högerparti där han hittar likasinnade eller helt enkelt upplösa partiet och uppgå som en del av Moderaterna.

Den nu rådande situationen är en förolämpning av det demokratiska systemet.