Därför hör rondellbygget och konstverket ihop

Här ska konstverket stå.

Här ska konstverket stå.

Foto: Rebecka Jonsson

Eskilstuna2024-07-28 10:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Felprioriteringarna staplas på hög i Eskilstuna" från den 24 juli.

Konst i det offentliga väcker ofta debatt och tankar, inte bara kring vad konsten föreställer utan också kring den offentliga konstens vara eller icke vara. Det är nyttigt och bra för demokratin att man tillåts tycka till, ifrågasätta och diskutera med varandra. Det är också ett av målen för den offentliga konsten i sig.

I Eskilstuna kommun är det Kultur- och Fritidsförvaltningen som ansvarar för den offentliga konsten utifrån kommunens policy för offentlig konst som beslutats av kommunfullmäktige. I policyn som finns att läsa på kommunens hemsida framgår det vad man ska förhålla sig till när det gäller offentlig konst. Där står det bland annat att ”konsten ska ingå som en naturlig del av den bild Eskilstuna kommun förmedlar lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.” Vidare står det att ”den fria konsten ska vara en del av det offentliga samtalet och kommunens demokratiska processer. Ett vitalt konstliv ska medverka till att kommunen utvecklas och är attraktiv för boende, besökare och näringsliv.”

Den offentliga konsten handlar om värden som kanske vid första anblick är svåra att ta på. Men faktum är att konst på offentlig plats ger ett stort mervärde för staden, det gynnar stadsbilden, väcker intresse, och ökar attraktiviteten för både privatpersoner och företag. Dessa företeelser är svåra att mäta i kronor och ören men har en bevisad positiv effekt.

I policyn framgår det också att ”offentlig konst ska placeras i kommunens verksamheter och i offentliga rum med betoning på de utrymmen som kan nås av många”. Tänk då, hur många som varje dag kommer kunna se detta nya konstverk när de befinner sig i området. Konstverket kommer säkert att väcka eftertanke, skapa debatt, öka stadens attraktivitet, helt i linje med konstens syfte.

När det gäller denna cirkulationsplats skulle jag vilja få med ett annat perspektiv till det du framför i din insändare, nämligen att se bygget och konstverket som en helhet. Byggnationen av cirkulationsplatsen och konstverket hör ihop, detta eftersom den offentliga konsten ska kunna nås av många och cirkulationsplatsen ska underlätta trafikflödet. Detta är helt enligt de mål som Eskilstuna kommun ska uppnå utifrån det funktionella men även det kulturella. Viktigt att komma ihåg är att de pengar kommunen har till förfogande är reglerat i budgeten vilket innebär att de pengar som finns inte tas från ett gemensamt konto efter budgeten är beslutad. Kultur- och fritidsnämnden har en budget i balans.